středa 24. dubna 2024 Jiří

Analýza činnosti městské policie a stavu veřejného pořádku v roce 2022

Městská policie v Prostějově se stará o základní úkoly v oblasti veřejného pořádku. Podrobné výroční zprávy o výsledcích za rok 2022 budou diskutovány zastupiteli na únorové schůzi.

Ve zprávě se zmiňují celkové počty přestupků, odtahů vozidel (vraků) nebo třeba výsledky měření rychlosti.

„Hlavním úkolem práce strážníků je zajištění veřejné služby občanům a zajištění místních záležitostí veřejného pořádku. Cílem je bezpečné prostředí a spokojení občané,“ uvedl primátor města František Jura.

Spolu se složkami integrovaného záchranného systému a dalšími orgány se strážníci například podíleli na realizace více než 140 bezpečnostních opatřeních a kontrolních akcích na území města. 

Bohužel v roce 2022 došlo k nárůstu trestných činů, i přestupků.

Porovnání celkového počtu přestupků řešených Městskou policií Prostějov v jednotlivých letech:

Loni došlo k nárůstu přestupků proti majetku a veřejnému pořádku, ale strážníci se s touto situací vyrovnali efektivně - zadrželi 13 pachatelů trestných činů, kteří byli předáni Policii ČR.

V souvislosti s dohledem nad silničním provozem bylo přiloženo 753 takzvaných botiček.

Také linka tísňového volání byla v roce 2022 využívána častěji, celkem se jednalo o 7706 volání, což představuje více než 21 oznámení denně. Tyto oznámení umožnily strážníkům zadržet pachatele v mnoha případech a předat policii. Avšak většina (55%) těchto oznámení se týkala dopravních přestupků, jako je stání na zakázaných místech, na vyhrazených parkovištích a podobně.

Loni strážníci řešili 85 případů nesplnění povinností podle zákona na ochranu zvířat, jako přestupek řešili zejména psa na volno nebo nepřihlášeného psa. Odchyceno bylo na 74 psů a 8 ostatních zvířat.

Při řešení přestupků spočívajících v porušení vyhlášky o zákazu požívání alkoholu na veřejném prostranství se osvědčilo i odebrání alkoholu přímo na místě. Také zákaz podomního prodeje nese výsledky a na území města nebyl v loňském roce téměř zaznamenán. Rovněž porušení zákona o odpadech bylo zjištěno jen v několika případech.

Situace, při kterých strážníci často zasahují, se týkají i lidí bez domova. Na území města se jich pohybuje a přebývá několik desítek.

„Jsou to většinou osoby, které odmítají jakoukoliv pomoc, nadužívají alkoholické nápoje a znečišťují veřejné prostranství. Vyhláškami města je v některých lokalitách zakázáno užívání alkoholických nápojů a žebrání. Strážníci tyto osoby monitorují a snaží se v rámci zákona řešit jejich přestupková jednání, či jim dle možností případně pomoci,“ řekl dále primátor Jura.

Nová legislativa z roku 2021 umožnila městům a obcím řešit takzvaná nezpůsobilá vozidla „vraky“.

Správce komunikace tak získal možnost odstranit z veřejných parkovišť vozidla, která nemají více jak šest měsíců technickou kontrolu, případně nemají uhrazené pojištění odpovědnosti vozidla a auta stojí na pozemních komunikacích.

„V  druhém pololetí roku 2021 tak započalo, ve spolupráci s Odborem správy a údržby majetku města, mapování a odstraňování takových vozidel z území města. Z celkem téměř stovky vraků vozidel jich jejich majitelé většinu odstranili, některé byly odtaženy. Aktuálně zbývá vyřešit 29 vozidel – vraků,“ vyčíslil primátor Jura.

Také automatizované měření rychlosti (jedná se o dobu provozu více jak jednoho roku) přináší své výsledky a přispělo ke zklidnění dopravy. Probíhá například v ulicích Dolní, Brněnské a Olomoucké. Z důvodů prevence byly také zakoupeny dva informační měřiče na ulici Brněnská a Vrahovická. Instalace a umístění těchto zařízení na nejvíce disponovaná místa umožní vytváření statistik dopravy - zátěžových map.

V roce 2022 bylo také významným úspěchem práce skupiny prevence kriminality. Cílem této skupiny je prevence kriminality pomocí vzdělávacích a preventivních akcí. Během roku uskutečnila přednášky na základních a mateřských školách pro celkem 1830 žáků v 90 třídách. Navíc se skupina podílela na organizaci řady preventivních akcí pro veřejnost.

Analýza veřejného pořádku bude po schválení k dispozici na webových stránkách města pro veřejnost

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MP Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.