pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouckém kraji roste počet nezaměstnaných, nejvíce jich je v Jeseníku, nejméně v Prostějově

V lednu se celkový počet nezaměstnaných osob zvýšil na 16 132, počet hlášených volných pracovních míst vzrostl na 7 693 a podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,8 %.

Ve všech okresech Olomouckého kraje došlo ke meziměsíčnímu nárůstu počtu uchazečů o zaměstnání. Největší nárůst počtu nezaměstnaných osob byl zaznamenán v okrese Olomouc (o 270 osob), ale největší procentuální nárůst nezaměstnanosti byl v okresech Prostějov a Šumperk (o 8 %).

Tři okresy v kraji zaznamenaly podíl nezaměstnaných osob vyšší než je republiková hodnota - Jeseník (6,2 %), Přerov (4,6 %) a Šumperk (4,1 %). Nejnižší podíl nezaměstnaných osob byl zaznamenán v okrese Prostějov (2,7 %).

V lednu 2023 měl Olomoucký kraj evidováno celkem 7 693 volných pracovních míst, což znamená nárůst o 120 míst oproti předchozímu měsíci a pokles o 1 574 míst oproti lednu předchozího roku. Průměrný počet uchazečů na jedno volné pracovní místo v kraji byl 2,1, s nejvyšší mírou v okrese Jeseník (4,5) a s nejnižšími mírami v okresech Prostějov a Olomouc (1,6 uchazeče na jedno volné místo).

Informace o vývoji nezaměstnanosti v ČR v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese http://www.mpsv.cz/web/cz/statistiky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ÚP ČR, krajská pobočka Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.