sobota 20. dubna 2024 Marcela

Javoříčské jeskyně probudí netopýry, buďte u toho

Javoříčské jeskyně jsou v současnosti největším známým zimovištěm netopýrů a vrápenců celé České republiky. Odborníci létající savce v podzemí pod národní přírodní rezervací Špraněk systematicky monitorují přes 30 let - od roku 1989.

Netradiční prohlídka jeskyně s průvodcem seznámí s množstvím zajímavostí ze života těchto tajemných živočichů se uskuteční 25. března od 10 do 13 hodin. Každý účastník obdrží v ceně vstupenky malý suvenýr.  Akce se koná za každého počasí. Je dobré nezapomenout na teplé oblečení. V jeskyních je 8 °C a zájemci tam stráví necelé dvě hodiny. 

Kapacita jeskyní je omezena, proto je nutné se na prohlídky předem objednat na tel. čísle 730 575 924 nebo e-mailem: javoricko@caves.cz. Vhodné pro dospělé a odrostlejší děti (6+). 

První zmínka o netopýrech v této lokalitě pochází od pražského zoologa – entomologa a zakladatele chiropterologie Friedricha A. Kolenatiho z roku 1856. Popisuje, že mu netopýry z „vápencové jeskyně u Bouzova“ 16. ledna dodal lesní geometr Schrodt. Více informací u Ochránců přírody.

V uplynulém roce 2022 si téměř šestikilometrové jeskyně s bohatou běloskvoucí výzdobou blízko hradu Bouzova, z nichž 790 metrů je přístupno turistům, prohlédlo 39 768 návštěvníků. Během března průvodci zvou ve všední dny na dvě prohlídky – v 10:00 a v 13:00. Od 1. dubna začne hlavní sezona, kdy bude otevřeno od úterý do neděle od 10:00 do 16:00.  

Obdobně ve všední dny v 10:00 a v 13:00 mají v březnu otevřeno i nedaleké Mladečské jeskyně v národní přírodní památce Třesín u Litovle.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj casopis.ochranaprirody.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.