úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Olomoucký kraj má nové sportovce roku. Třeba hrdinu, který zachránil lidský život

Olomoucký kraj udělil ocenění Sportovec Olomouckého kraje za rok 2022. Mezi oceněnými jsou jednotlivci i družstva, jejichž výkony se zapsaly do historie.

Kromě toho byla udělena mimořádná cena Richardu Šmídovi za záchranu života těžce zraněného cyklisty během závodu. Slavnostní předání cen proběhlo v pondělí 20. března v divadle v Prostějově.

„Děkuji všem sportovcům, kteří svými výkony skvěle reprezentují Olomoucký kraj a šíří jeho dobré jméno často i za hranicemi Česka. Do dalších let jim přeji mnoho úspěchů, medailí, aby byli inspirací pro ostatní sportovce a sportovkyně a hlavně to, aby je sport stále bavil a naplňoval radostí,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmanství Olomouckého kraje uděluje sportovní ceny v devíti kategoriích, včetně ceny za mimořádný sportovní výkon. Na slavnostním ceremoniálu, který se uskutečnil v pondělí 20. března v prostějovském divadle, byly předány ceny vítězům. Mezi oceněnými bylo například volejbalové družstvo z Prostějova, nejlepší hendikepovanou sportovkyní se stala Adéla Durčáková a Cenu Olomouckého kraje si odnesl Tomáš Berdych.

„Hejtmanství podporuje jak samotné sportovce a jejich kluby, tak například i trenéry a zároveň přispívá na opravu a obnovu sportovního vybavení, hřišť nebo tělocvičen. Naší snahou je, aby se ke sportu mohl dostat každý, kdo o něj projeví zájem,“ dodal během slavnostního včera Michal Zácha, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast sportu a dopravy.

„Je to poděkování jak sportovcům, tak trenérům, sportovním družstvům, hendikepovaným sportovcům i jednotlivcům za jejich sportovní výkony. Naše díky patří i sportovci za záchranu života kolegy při cyklozávodě, “ řekla 1. náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová.

Držitelé ceny Sportovec Olomouckého kraje za rok 2022

Nejlepší hendikepovaná sportovkyně – Adéla Durčáková, AK Olomouc

Nejlepší hendikepovaný sportovec – Dušan Ščambura, AK Olomouc

Nejlepší trenér – Jan Tomajko, HC Olomouc

Čestná cena Olomouckého kraje – Josef Odstrčilík

Cena pro nejlepší juniory, jednotlivce – Linda Nosková, Klára Kneblová, Nela Kaňkovská

Cena pro nejlepší juniory, družstva – Aerobic klub Olomouc

Cena pro nejlepší seniory, družstva – VK Prostějov

Cena pro nejlepší seniory, jednotlivce – Mojmír Chytil, Jiří Lehečka, Tereza Kneblová

Cena Olomouckého kraje – Tomáš Berdych

Mimořádná cena za záchranu lidského života – Richard Šmída

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ol. kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.