sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Projekt, který zvítězil v soutěži Podnikavá hlava, využívá sílu umělé inteligence

Vítězem soutěže Podnikavá hlava, která již počtrnácté podporuje začínající i zkušené podnikatele při realizaci jejich nápadů, se stala inovativní platforma 2short.ai.

Tento jednoduchý nástroj pro tvůrce obsahu umožňuje transformovat existující videa a podcasty do atraktivních krátkých klipů, čímž urychluje získávání odběratelů. Na druhém místě se umístila aplikace FreshenUp, vyvinutá talentovanou dvojicí středoškoláků, která pomáhá klientům i poskytovatelům kosmetických služeb vylepšit proces objednávání. Třetí příčku obsadil projekt Smart Home Box, který spojuje znalosti z oblasti architektury, IT a designu a nabízí inovativní zařízení pro chytrou domácnost.

Letošní ročník soutěže Podnikavá hlava znovu potvrdil bohatství inspirativních a perspektivních nápadů v Olomouckém kraji, které čekají na podporu a realizaci. Finále soutěže zahájil Martin Procházka, rektor Univerzity Palackého v Olomouci (UP), a vyjádřil uznání řediteli Vědeckotechnického parku UP (VTP UP) za jeho aktivní přístup k podpoře začínajících podnikatelů. Prezentace jednotlivých soutěžních příspěvků se konaly před odbornou porotou složenou ze zástupců VTP UP a partnerů soutěže, a to za zavřenými dveřmi kvůli ochraně obchodního tajemství.

Vyhlášení vítězů a předání cen proběhlo za přítomnosti Jana Šafaříka, náměstka hejtmana Olomouckého kraje, a Tomáše Dostála, ředitele Inovačního centra Olomouckého kraje. Vítězný projekt nejen obdržel finanční odměnu ve výši 50 000 Kč, ale také získal příležitost navázat nové kontakty, sdílet zkušenosti a konzultovat s mentory. Vítěz soutěže má rovněž možnost využít 50% slevu na roční pronájem kanceláře ve Vědeckotechnickém parku UP.

Partneři a porotci soutěže vyjádřili poděkování všem soutěžícím za jejich odvahu představit své podnikatelské nápady a nabídli jim podporu ve formě konzultací a kontaktů, které pomohou rozvíjet potenciál regionu.

V rámci kategorie "Podnikatel z UP" byl navíc oceněn Samuel Jašík, student informačních technologií na Univerzitě Palackého, za svůj vítězný projekt 2short.ai. Další ze studentských projektů, platforma Asistent nablízku, se přihlásila s cílem harmonizovat aktivity osobních asistentů s potřebami pečujících osob. Tereza Nováková, autorka projektu, bude usilovat o zařazení do programu Social Impact Award, který podporuje mladé sociální inovátory.

„Jsem nadšen, kolik zajímavých projektů se nám tento rok na finále sešlo. Ještě větší radost mám z toho, že polovina finalistů jsou studenti UP a že někteří se přihlásili i díky našemu předmětu ‚Úvod do podnikání aneb jak založit startup‘, který jsme na UP vyučovali v letním semestru. Čas a úsilí, které soutěžící svým projektům věnovali, se jistě propíše do jejich budoucí kariéry. Chci poděkovat všem porotcům, kteří vážili cestu na včerejší finále – někteří i z Prahy, aby svým hodnocením, dotazy a připomínkami posunuli projekty dále,“ řekl Petr Kubečka, ředitel Vědeckotechnického parku UP a současně jeden ze členů poroty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Duda | Zdroj UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.