sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Na akci Bílý kámen se představí i tank Leopard

Vojenské lesy a statky ČR, Armáda ČR a Vojenský opravárenský podnik zvou veřejnost na letošní ročník akce Armáda, lesnictví a myslivost na Libavé, který se uskuteční tuto sobotu 10. června v areálu Heřmánky u Potštátu ve Vojenském újezdu Libavá.

V rámci této události budou představeny různé vojenské technologie, včetně tanku Leopard 2A4. Dále se návštěvníci mohou těšit na výstavu nejlepších trofejí a shozů z honitby ve vojenském újezdu Libavá, který je domovem nejkvalitnější populace jelena evropského v republice. Součástí programu bude také soutěž chladnokrevných koní, výstava psů a různé soutěže pro děti, které budou organizovány lesními pedagogy z Oderských vrchů.

Akce ARMÁDA, LESNICTVÍ A MYSLIVOST NA LIBAVÉ je největší lesnickou událostí na Moravě a její organizátoři jsou Vojenské lesy a statky ČR, místní armádní složky a Vojenský opravárenský podnik z Nového Jičína.

Jedním z hlavních lákadel bude nově představený tank Leopard 2A4, který je součástí výzbroje Armády ČR a patří mezi nejmodernější tanky na světě. Jeho přítomnost veřejnost vždy zaujme a nejinak to bude i v areálu Heřmánky, kde bude představen společně s další vojenskou technikou. Dalším atraktivním momentem bude přehlídka chovatelské divize VLS Lipník nad Bečvou. Honitba Libavá, která se rozkládá na území výcvikového prostoru stejného jména, je známá jako domov nejkvalitnější populace volně žijících jelenů v České republice a proto je vojenský újezd také nazýván "Království jelenů".

Nejmenším návštěvníkům bude určena lesní pedagogika. Čeká na ně stezka s úkoly a informacemi o lese, lesnictví, přírodě, ale také z oboru včelařství a zemědělství.

Chladnokrevné koně jsou i v době moderní techniky stále nenahraditelnými pomocníky lesníků především v těžko přístupném terénu. U Vojenských lesů se v poslední době navíc staly symbolem nového lesnického přístupu v rámci přechodu na přírodě blízké hospodaření, které se mimo jiné zaměřuje na šetrnou práci v lesích, která nepoškozuje spodní patro vegetace.

Tažní koně se v Heřmánkách představí na přehlídce i v kombinované soutěži – při slalomu se zapřaženou kládou, formanské jízdě, kde kočí musí prokázat svou zručnost při ovládání koní na suchu i ve vodě, a také v těžkém tahu, kde závodníci prezentují sílu koní i jejich sehranost v zápřahu, protože disciplíny se účastní koně v páru.

Na milovníky psů pak čeká Výstava Moravskoslezského klubu chovatelů jagdteriérů i bonitace klubu chovatelů barvářů. A kdo chce vyzkoušet, jakou má mušku s brokovnicí, bude moci otestovat svou zručnost na laserové střelnici.

Odkaz na webové stránky k dispozici zde.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VLS ČR, s.p. | Zdroj VLS ČR, s.p.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.