sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Zástupci hejtmanství Olomouckého kraje předali ocenění v podobě Zlatých křížů dárcům krve

Lidé z celého Olomouckého kraje obdrželi ocenění Zlaté kříže od Českého červeného kříže (ČČK) za jejich pravidelné darování nejcennější tekutiny.

Slavnostní předání tohoto uznání se konalo ve středu 14. června na Klášterním hradisku v Olomouci. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a náměstek pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák předali ocenění za hejtmanství lidem, kteří přispěli svými darováními.

„Chtěl bych vám poděkovat za sebe, celý náš kraj, ale i za všechny pacienty, kterým vašimi činy zachraňujete život. Pomáháte druhým opakovaně, nezištně a bez nároku na odměnu, to si zaslouží obdiv,“ řekl hostům v sále hejtman Josef Suchánek.

Ocenění Zlatý kříž převzalo téměř sto dárců, kteří již osmdesátkrát darovali krev během svého života. Loňský počet odběrů však překonal tento počet, a to s celkovým počtem 210 dárců. Z toho bylo 173 mužů a 37 žen. V Olomouci darovalo krev 109 lidí, v Přerově 25, ve Šumperku 53, v Prostějově 16 a v Hranicích 4. Nejstarší dárce se narodil v roce 1954, zatímco nejmladší v roce 1997, jak je uvedeno v jejich rodném listě.

Olomoucký kraj velmi oceňuje dárcovství krve a pravidelně jej podporuje. Hejtmanství Českého červeného kříže letos přispělo částkou 400 tisíc korun. Kraj se podílí na organizaci slavnostního předávání Zlatých křížů od roku 2013.

„Finanční příspěvek jsme v letošním roce zvýšili o sto tisíc korun. Peníze ČČK každoročně využívá k pořádání série kurzů první pomoci pro příslušníky integrovaného záchranného systému v Olomouckém kraji, pracovníky veřejné správy a také pro veřejnost. Červenému kříži jsme mimo to darovali také jednu starší sanitku,“ doplnil náměstek Dalibor Horák.

V Olomouckém kraji je v provozu šest transfuzních stanic, které evidují přibližně šestnáct tisíc dárců krve. Podle Marka Jukly, prezidenta Českého červeného kříže, však tento počet nedostačuje.

„V Olomouckém kraji by více dárců potřebovala hlavně Fakultní nemocnici Olomouc, kde se provádí řada speciálních zákroků. Věřím, že ocenění dárci budou příkladem pro ty, kteří třeba dosud váhají, zda se dárci krve stát,“ dodal Jukl.

Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže, udělil Vojenské nemocnici Olomouc pamětní plaketu za její bezpříspěvkové dárcovství krve trvající šedesát let. Tímto oceněním byla vyzdvižena nemocnice za její dlouhodobou podporu dárcovství. Slavnostní ceremoniál byl hudebně doprovázen sólistkou opery a operety Moravského divadla Olomouc, Elenou Prášilovou Gazdíkovou.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj | Zdroj Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.