sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Právnická fakulta přichází s grandiózním momentem – slavnostním odhalením Památníku JUDr. Milady Horákové

Při slavnostním odhalení Památníku JUDr. Milady Horákové na právnické fakultě se spojí umělecké dílo akademického sochaře Otmara Olivy s historickým významem.

Památník JUDr. Milady Horákové na právnické fakultě bude ozdoben dílem akademického sochaře Otmara Olivy. Slavnostní odhalení se koná 27. června při příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu, který připadá na výročí popravy Milady Horákové. Součástí této ceremonie bude také podpis Memoranda o partnerství a spolupráci mezi Univerzitou Palackého a neziskovou organizací Post Bellum.

Fakulta při hledání vhodného autora zohledňovala několik požadavků, jako je vztah sochaře k Olomouci, propojení s osudem a odkazem Milady Horákové, umělecká hodnota výsledného díla a originalita. "Zakázku nakonec získal olomoucký rodák, výtvarník Otmar Oliva. Od začátku se práce chopil s neuvěřitelným nadšením a pokorou," uvedl Václav Stehlík, děkan právnické fakulty.

Plastika je vyrobena z bronzu s jádrem z kamene. Hlavním prvkem je stéla ve tvaru jehlanu, kterou zdobí plastika českého lva, lámajícího mříže. "Památník odkazuje k hodnotám, které ctěla právnička Milada Horáková, jako je svoboda, demokracie a boj proti bezpráví. Zároveň odkazuje k české státnosti. Tyto hodnoty jsou základem obnovení naší fakulty a snažíme se je šířit," doplnil Václav Stehlík.

Otmara Olivu při tvorbě tohoto uměleckého díla provázel jeho ateliér na Velehradě od loňského jara. Úzce spolupracoval s kamenosochařem Petrem Novákem, cizelování díla svěřil svému příteli Luboši Smílkovi a stříbření bylo svěřeno firmě AMATI Kraslice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vojtěch Duda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.