úterý 19. března 2024 Josef

Zemřel pohádkový Krakonoš František Peterka

Smutná zpráva zasáhla v pátek celou veřejnost. V Hospici Sv. Zdislavy v Liberci zemřel pohádkový Krakonoš, asi nepopulárnější liberecký herec, František Peterka. Ve svých čtyřiadevadesáti letech tak odešla jedna z ikon české kinematografie. František Peterka odešel do hospice teprve před rokem, do té doby se pyšnil dobrou fyzickou kondicí.

Není divu, od mládí rád sportoval a chtěl se stát učitelem tělocviku, vzpěračem a olympionikem. Po absolutoriu obchodní školy studoval herectví na Pražské konzervatoři. Po jejím dokončení pracoval jako úředník v pojišťovně a stále toužil po tom stát se úspěšným vzpěračem. 

Shodou náhod získal své první divadelní angažmá ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, kde nakonec zakotvil na delší dobu. Další jeho hereckou štací se stalo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci. 

V českém filmu debutoval ve snímku Černý prapor z roku 1958, další hlavní roli si zahrál v nepříliš známém a úspěšném snímku Chlap jako hora z roku 1960. Mezi jeho nejznámější filmové role patří série komedií Zítra to roztočíme, drahoušku…!, kde hrál manžela Ivy Janžurové, dále i na něj navazující snímky Co je doma, to se počítá, pánové a Příště budeme chytřejší, staroušku!, kde hrál po boku Karla Augusty a Heleny Růžičkové. Zaujaly i některé jeho repliky z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde ztvárnil trenéra juda Tulpacha. 

Hrál také v televizním seriálu Arabela (seriál), kde vytvořil postavu českého Fantomase. Výrazná byla jeho postava Krakonoše v hrané večerníčkové sérii Krkonošské pohádky, kde vystupoval společně s Iljou Prachařem, Jaroslavem Satoranským, Zdeňkem Řehořem a Hanou Maciuchovou. 

Se zdravotními problémy se začal potýkat před patnácti lety, když v roce 2001 ve věku 79 let utrpěl velmi vážný úraz, když ho srazil automobil. Po sérii několika desítek operací a třech letech pobytu v liberecké nemocnici jeho sportem trénované tělo přežilo i tuto osobní tragédii. Do zdravotnického zařízení se vrátil před nedávnem.  

Autoři | Foto Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.