čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hasiči varují: S prvními zapálenými svíčkami na adventním věnci přichází i zvýšené riziko požárů

V průběhu celého roku vyjíždí hasiči k požárům od zapálených svíček. Tyto výjezdy však narůstají zejména v období Dušiček a před Vánoci v adventním čase. Letošní první adventní víkend se naštěstí obešel bez výjezdů hasičů k požárům, které by způsobily zapálené svíčky.

Než zapálíme další svíčku na adventním věnci, měli bychom si uvědomit všechna rizika, která jsou s používáním otevřeného ohně v domácnosti, spojená. Domovy jsou dnes doslova přeplněny vysoce hořlavými materiály. Koberce, čalounění, záclony – to vše je vyrobeno z umělých vláken, které snadno hoří.

Jen loni v prosinci evidují hasiči v Olomouckém kraji 59 požárů, z toho 14 požárů v domácnostech a obytných domech.

Příčina požárů od svíčky je velmi prostá. Svíčku umístíme kamkoli nás napadne, nemyslíme na žádnou nehořlavou podložku, a po zapálení na ni zapomeneme. Svíčka pak při dohořívání zapálí ubrus, televizi, nábytek, adventní věnec apod. To je i případ, který se odehrál loni první adventní týden v Hranicích. Z půdního prostoru rodinného domu v Drahotuších se v pondělí 30. listopadu 2015 začal kolem poledne valit dým. Hasiči po příjezdu zjistili, že v neděli večer si šly děti majitele zakouřit na půdu a zapálily si k tomu svíčku. Tu ale zapomněly uhasit a jak svíčka dohořela, zapálila kobereček, židli a další drobné věci na půdě. Naštěstí si ohně a kouře všimli kolemjdoucí, upozornili majitele a zavolali hasiče. Plameny se tak nestihly rozšířit a napáchat větší škody. 

Abyste prožili letošní advent a vánoční svátky idylicky a bez zbytečných požárů, dodržujte zejména tato pravidla:

Pečlivě volte místo, na které svíčku ukládáte

Svíčka by měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce, která brání přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem (např. chvojím adventního věnce, ubrusem, dřevěnou poličkou apod.). V této souvislosti stojí za upozornění, že adventní věnce bez ochranných podložek pod svíčkami mohou sloužit jen jako dekorace a v žádném případě bychom je neměli zapalovat. Riziko, že nám věnec vzplane, je velké.

Pamatujte na dostatečnou vzdálenost od hořlavých předmětů

Svíčku postavte vždy v dostatečné vzdálenosti od hořlavých předmětů. Svíčky nenechávejte u sedaček, záclon, závěsů apod. V tomto případě je velmi nebezpečný průvan.

Správný výběr adventního věnce a svíček

Velkou pozornost věnujte tomu, jaký adventní věnec a jaké svíčky kupujete. Věnec by neměl být vyroben z vysoce hořlavého materiálu – např. pilin, hoblin apod. Na trhu se objevují adventní věnce, které jsou vyrobeny například ze suchých dřevěných pilin, na nichž jsou bez jakýchkoliv podkladových misek přilepené svíčky. Pokud pak svíce dohoří až k základně, může lehce způsobit požár. Je třeba si také uvědomit, že po nějaké době, kdy máte věnec doma, je již zcela vyschlý, a tím pádem i snadno vznětlivý.

Klasické svíčky (určené např. do svícnů) nejsou pro adventní věnce příliš vhodné, neboť brzy prohoří a mohou věnec či okolí zapálit. (Existují speciální adventní svíčky ošetřené speciální voskovou vrstvou, které hoří dlouho).

Svíčky nikdy nenechávejte bez dozoru

Hořící svíčky nikdy nenechávejte bez dozoru. Totéž platí také pro aromalampy, u kterých může dojít k vyvření hořlaviny na podložku. I krátká nepozornost může mít za následek požár.

Svíčku vždy důkladně uhaste

Před odchodem z bytu nebo před tím, než jdete spát, zapálenou svíčku vždy důkladně uhaste.

Pozor na děti a zvířata

Děti a domácí mazlíčci by nikdy neměli zůstat sami v místnosti se zapálenou svíčkou. Děti mohou při hře hořící svíčku převrhnout, naši vyšetřovatelé se setkávají i s případy, kdy příčinou požáru byl adventní věnec, který ze stolu shodila kočka. Kočka skočila na stůl, stáhla z něj ubrus i s hořícím věncem, a následně došlo k požáru bytu. Stačí totiž chvilka nepozornosti a může dojít k popálení nebo vzniku požáru.

Pořiďte si hlásič požáru

Malá plastová krabička je jednoduchým zařízením, které svou akustickou sirénou dokáže včas upozornit na vznikající požár.

Co dělat v případě požáru?

Pokud přes všechna bezpečnostní opatření přece jen dojde k požáru, je třeba zachovat chladnou hlavu. Malý požár se můžete pokusit zlikvidovat vlastními silami. V takovém případě je nutné reagovat rychle, zamezit přístupu vzduchu a menší požár v zárodku uhasit improvizovanými prostředky, např. udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou (pozor však na elektrické přístroje či věci napojené do elektřiny). V žádném případě nepřeceňujte své síly. Lidské zdraví je vždy cennější než majetek a rozhodně se nepokoušejte případný požár uhasit za každou cenu sami. Pokus zjistíte, že požár sami nemůžete uhasit, zavolejte hasiče na tísňovou linku 150 nebo 112.

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.