čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Šťastné a chlupaté – v Olomouci vznikla materiální sbírka na podporu toulavých psů v Rumunsku

Kdy jindy pomáhat druhým, než právě o Vánocích. Olomoucká parta mladých nadšenců se rozhodla, že dají hlavy dohromady a podpoří vskutku netradiční cílovou skupinu v nesnázích – toulavé psy v Rumunku. Bláznivé? Jen čtěte dále...

Právě tam byl totiž v roce 2013 schválen zákon, který dovoluje toulavé psy po čtrnácti dnech v útulku, pokud nebudou adoptováni, bez milosti utrácet.

"V Rumunsku je navíc útulků a azylů žalostně málo, a psů zase naopak hodně. Rozhodli jsme se tedy připojit se alespoň k těm málo místním lidem, kteří pejskům pomáhají, a to tím, že uspořádáme materiální sbírku," říká iniciátorka sbírky, Lucie Zatloukalová, která jinak pracuje jako sociální pracovnice v S.O.S Dětských vesničkách. "Inspirovala mne kolegyně v práci, která organizovala před časem materiální sbírku hraček pro onkologicky nemocné děti. A protože jsem pejskař, bylo vcelku jasné, komu budu pomáhat," usmívá se pětadvacetiletá Lucie.

Lucie oslovila lidi z dogsromania.com, kde získala všechny potřebné informace. Sdružila kolem sebe podobně smýšlející lidi, oslovila olomouckého grafika Adama Rollera a kluky z Bajkazylu, kteří jí nabídli, že lidé mohou věci nosit přímo k nim. "Je zapotřebí v tomto adventním období ovoněném purpurou a perníkem, nemyslet jen na seba, ale i na ostatní. Nápad Lucie se mi velice líbí, tak proč ho nepodpořit," říká s úsměvem Roller.

Lidé mohou od pondělí 5. prosince až do 16. prosince nosit veškeré věci pro rumunské psy právě do Bajkazylu na Wurmově ulici. "Lidé můžou donést cokoliv, co pejskům v Rumunsku pomůže k důstojnému životu v tamních soukromých azylech. Můžou to být misky, granule, odčervovací tablety, desinfekce nebo deky," říká Zatloukalová.

Pro prvních 50 dárců bude na místě navíc připravený darovací certifikát, který se jim může hodit třeba jako dárek pro jeijch blízké.

Oficiální událost sbírky na Facebooku naleznete zde.

Čtěte více:

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.