úterý 19. března 2024 Josef

Luštěninová sbírka měla úspěch, vybralo se přes půl tuny potravin. O polovinu více, než loni

Výsledky letošní luštěninové sbírky ukazují, že lidem není lhostejný osud těch, kteří se ocitli v nouzi. Díky solidaritě a štědrosti dárců bylo vybráno přes půl tuny potravin, což je o více než polovinu oproti minulému roku. Do akce se zapojili jednotlivci, školy i celé farnosti. Z darovaných luštěnin budou mít lidé bez domova v nadcházejícím zimním období minimálně 1x týdně luštěninovou polévku.

Letošní sbírka se uskutečnila v době od 5. října do 30. listopadu. Celkem se vybralo přes 560 kilogramů surovin, z toho 380 kg luštěnin a přes 180 kg dalších potravin. Část surovin obdržela Charita Olomouc přímo před radnicí na Horním náměstí v Olomouci začátkem října v den pořádání happeningu Řetězová hladovka, kam přinášeli příspěvky studenti i celé školy. „Nejčastěji však lidé nosili potraviny přímo k nám na Charitu. Už koncem října vzrostly zásoby vybraných luštěnin natolik, že jsme pro letošní rok museli pořídit malý příruční sklad speciálně pro luštěninovou sbírku,“ uvedla Barbora Cigánková, koordinátorka Centra materiální pomoci. 

Luštěniny budou využity na přípravu polévek pro lidi bez zázemí v nízkoprahovém denním centru Samaritán a pro lidi ocitající se v nouzi. Teplou polévku s chlebem vydává Charita lidem bez domova 4x týdně v  šestihodinových intervalech, ve zbývajících třech dnech obdrží klienti potravinové balíčky. V průměru je vydáno kolem 150 porcí polévek denně. Z letošní luštěninové sbírky tak připraví v charitní kuchyni 3 800 porcí čočkové, fazolové či hrachové polévky. „Díky štědrosti dárců můžeme připravit pro lidi bez domova minimálně 1x týdně polévku z luštěnin, které jsou plnohodnotným zdrojem rostlinných bílkovin, a alespoň částečně tak nahrazují nedostatek jiných potravin,“ sdělila Barbora Cigánková.

V loňském roce bylo vybráno 230 kg luštěnin a 4 kg ostatních potravin. Letošní sbírka převýšila loňský výtěžek o více než polovinu. Sbírku provázelo motto pracovníků střediska Samaritán „Jde to prostě, bez otázky, balík hrachu daruj z lásky.“ Charita Olomouc děkujeme všem dárcům, kteří se do sbírky zapojili.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.