pátek 29. března 2024 Taťána

Penziony a hotely se v Olomouckém kraji plní, nejvíce na horách

Hotely a penziony v Olomouckém kraji se těší na konci roku velkému zájmu turistů. Plní se především na horách, podepsaly se na tom hlavně letošní příznivé sněhové podmínky. Oproti loňskému roku, kdy lyžařské areály kvůli oblevě zely prázdnotou, jsou nyní v provozu všechna střediska. Nabídka volných pokojů klesá i v krajském městě Olomouci, kam jezdí konec roku každoročně oslavit lidé nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí.

Například v Koutech na Šumpersku, kde je jedno z nejmodernějších lyžařských středisek, mohli lidé využít nabídky rekonstruovaného penzionu Kouty přímo pod sjezdovkami. Lákadlem byla i sleva na skipasech. Zájem o ubytování je velký, ale volná místa se ještě najdou. "Určitě zájem je, silvestrovský pobyt máme zcela zaplněn, v ostatních dnech je obsazenost penzionu zhruba na 60 procentech," řekla ČTK pracovnice penzionu.

Velký zájem byl o ubytování i na Ovčárně a okolí, plná je už chata Švýcárna a poslední místa nabízí horský hotel Figura. "Chata Švýcárna, kde je kapacita 48 míst, je zcela plná. V hotelu s kapacitou 45 míst zbývají poslední dva volné pokoje. V penzionu v Karlové Studánce s kapacitou 16 míst ještě volno máme, na poslední chvíli se totiž odhlásila celá skupina, ale podle našich zkušeností předpokládám, že se to ještě obsadí," řekla ČTK provozovatelka ubytovacích zařízení Renata Figurová.

Někteří zájemci si podle ní ubytování rezervovali i rok dopředu, například na Švýcárnu pravidelně jezdí stálí hosté. "Preferujeme pobyty na delší dobu, hosté tak u nás stráví minimálně čtyři až pět dní," doplnila Figurová. Zájemce přitáhly i podstatně lepší sněhové podmínky než loni, na vrcholcích hor si užijí hlavně běžkaři. Nejvýše položené tuzemské středisko Ovčárna, které musí spoléhat vzhledem ke své poloze v přírodní rezervaci pouze na přírodní sníh, už zprovoznilo také sjezdovky na velkém a malém Václaváku.

Vyprodaná je na konci roku i horská chata v Petříkově na Šumpersku s kapacitou 30 míst. "Po několika letech máme v tuto dobu výborné sněhové podmínky. Polovina chaty byla obsazena zhruba v září až říjnu, zbytek míst se vyprodal později, lidé čekali, jak budou sněhové podmínky vypadat," řekl ČTK provozovatel střediska František Kaštyl.

Zaplňují se i ubytovací zařízení v Olomouci, kam každoročně v závěru roku podle statistik informačního centra radnice přijedou tisíce turistů z tuzemska, Německa, Slovenska, Rakouska či Španělska, které lákají místní pamětihodnosti a vánoční atmosféra včetně adventních trhů. I tam se obsazenost zdejších hotelů a penzionů se sklonkem roku zvyšuje, přesto jsou stále volná místa. Podle portálu booking.com je obsazenost ubytovacích zařízení v krajském městě na poslední víkend v roce zhruba na 65 procentech.

Čtěte více:

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.