pátek 19. dubna 2024 Rostislav

V olomoucké zoo se narodili medvídci baribalové. Zatím se neví, kolik jich přesně je

V olomoucká zoologické zahradě se poprvé narodili medvědi baribalové. Počet mláďat zoo zatím nezná, ošetřovatelky zatím jen slyší zvuky, které vydávají. Potomky má samička Tracy schované v samostatném boxu. Rodiče medvíďat jsou mediálně známí, zahráli si v cyklu detektivních příběhů s názvem Detektivové od Nejsvětější trojice.

Medvídci jsou prvními mláďaty narozenými v letošním roce v olomoucké zoo, řekla dnes její mluvčí Karla Břečková.

"Mláďata baribalů jsou pro nás ještě stále zahalena trochu rouškou tajemství. Jsou s matkou, která pospává ve své ubikaci. Vzhledem k tomu, že jde o mladou matku a jsou to její první mláďata, chceme jí dopřát maximální množství klidu, aby byla schopna pěkně nastartovat své mateřské pudy. Tím pádem se tato ubikace vůbec nenavštěvuje. Pouze ošetřovatelka, která se zdržuje v celém prostoru jen nezbytně dlouhou dobu, slyšela mláďata se ozývat," uvedla mluvčí zoo Karla Břečková.

Medvědi baribalové se páří v létě. U medvědů se podle mluvčí vyskytuje takzvaná utajená březost, kdy se vývoj zárodku na několik měsíců zastaví a mláďata se rodí až v lednu a v únoru v brlohu. Samice obvykle na svět přivede v jednom vrhu dvě až tři mláďata, na zjištění počtu olomouckých přírůstků si ale musejí pracovníci zahrady ještě počkat. "Čekáme, až nastane vhodný okamžik, abychom mohli zjistit, kolik jich vůbec je a o něco později také to, jakého jsou pohlaví," doplnila mluvčí zoo.

Zástupci zoologické zahrady mají z mláďat, která přicházejí na svět slepá a váží 200 až 400 gramů, velkou radost. Jde o první potomky mladého páru - jejich otce získala zoo v roce 2012 ze soukromého zařízení v Belgii, o rok později byla k němu pořízena samička Tracy, která se narodila v roce 2012 v místě jejich přirozeného výskytu v Severní Americe. Pár medvědů má za sebou filmovou kariéru, ocitli se v záběrech detektivního cyklu, kde právě medvědi hráli jednu ze stěžejních rolí. Filmový štáb České televize v čele s režisérem Janem Hřebejkem, který sérii natáčel, se v roce 2015 stal jejich adoptivními rodiči.

Počet svěřenců olomoucké zoo se rozrostl na sklonku loňského roku také o dvě mláďata tamarínů vousatých. Jejich otec, který se svou družkou zplodil od roku 2006 celkem 17 potomků, se však svých posledních mláďat nedožil, pošel na podzim loňského roku. Jeho výraznou roli při odchovu, kdy otec mláďata nosí na zádech, převzal jejich starší bratr, dodala Břečková.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.