pátek 29. března 2024 Taťána

Tříkrálová sbírka letos vynesla téměř milion a půl korun

Dva týdny procházeli ulicemi olomouckého děkanátu tři králové – Kašpar, Melichar a Baltazar, aby zvěstovali radostnou zprávu o narození Spasitele a zároveň prosili o finanční dar pro potřebné. Navštívili domácnosti i významné instituce. Všude kam zavítali, přinesli požehnání a příležitost spolupodílet se na pomoci těm, kteří se ocitli v nouzi. Charita Olomouc děkuje všem dárcům, kteří věnovali na pomoc potřebným téměř milion a půl korun.

Na území Olomouckého děkanátu, který zahrnuje město a 34 blízkých obcí se do sbírky zapojilo přes 1300 dobrovolníků koledníků a vedoucích skupinek, kteří byli ochotni i v extrémně mrazivých podmínkách trpělivě chodit dům od domu a prosit za potřebné. Celkový výtěžek v olomouckém děkanátu činí 1.437.034 Kč. „V letošním roce nás potěšilo především velké nasazení a ochota dobrovolníků vydat se přes všechny mrazy do ulic a koledovat pro potřeby chudých. Díky těmto koledníčkům mají všichni lidé dobré vůle možnost zakusit spolu s námi radost z pomoci člověku v nouzi. Dárci byli letos opět velmi štědří, tímto jim srdečně děkujeme, každé darované koruny si vážíme,“ uvedla Terezie Táborská, koordinátorka Tříkrálové sbírky Charity Olomouc.

Nyní je rozpečetěno a jsou spočítány všechny plody společného tříkrálového úsilí.  „Děkuji také všem místním asistentům, bez kterých by se toto velké dílo ani nemohlo uskutečnit. Přijměte od nás hluboko smeknutý klobouk,“ děkují všem tříkrálovým dobrovolníkům koordinátorky sbírky Terezie Táborská a Milada Malíšková. O štědrosti dárců vypovídají i sami místní asistenti sbírky: „Lidé si na tříkrálové koledování zvykli a mnozí nás už čekají. Letos na Českobratrské v paneláku jsme byli na každém patře vítáni,“ sděluje Vít Švorčík, asistent z farnosti Nové Sady.

Výtěžek poputuje v Charitě Olomouc v rámci přímé pomoci k jednotlivcům a rodinám v akutní krizi a na podporu seniorů za účelem zvýšení dostupnosti pečovatelské služby pro lidi s tělesným a duševním hendikepem. Dále bude podpořeno neformální předškolní vzdělávání dětí ohrožených sociálním vyloučením a služba pro lidi bez zázemí se sníženou soběstačností. Kromě finančních darů skýtaly tříkrálové kasičky i mnohé kuriozity: našla se jedna egyptská mince, dvě thajské, ale i staré české a slovenské drobné. Raritou letošního roku je jedna nalezená SIM karta. Ze srdce děkujeme všem dárcům za projevenou štědrost a solidaritu s potřebnými.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.