úterý 19. března 2024 Josef

Radioaktivní jód se objevil nad Českou republikou, lidem nic nehrozí. Temelín ho nezaznamenal

V posledních hodinách byly v ovzduší nad Evropou naměřeny stopové hodnoty radioaktivního jódu. Celostátní radiační monitorovací síť je potvrdila i ve vzduchu nad Českou republikou. Ohrožení zdraví lidí ale nehrozí.

Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost jsou informace některých zdrojů pochybně interpretovány a zveličovány. „Laboratoře fungující v rámci Celostátní radiační monitorovací sítě zvýšené hodnoty vyhodnocují a provádějí detailnější měření. Hodnoty se pohybují na hranici detekovatelnosti a rozhodně není důvod k jakýmkoliv obavám z možných důsledků pro zdraví lidí,“ uvádí se v tiskové zprávě. 

V rámci monitorování radionuklidů v atmosféře byla detektována stopová množství. Dvě pozitivně detekované hodnoty jsou ale velmi nízké a mají spíše indikativní charakter. „Dá se předpokládat, že nejspíše se jedná o atmosférický transport napříč Evropou. Zdroj aktivity však zatím nebyl identifikován. Takové situace nastaly již i v minulosti. Spekulace o havárii jaderného reaktoru nebo výbuchu jaderné zbraně jsou nesmyslné, neboť v tom případě by musely být nalezeny i jiné radionuklidy, které vznikají při štěpné reakci,“ doplňuje úřad. 

Čtěte více:

Autoři | Foto Pavel Kacerovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.