úterý 19. března 2024 Josef

FOTO: Aktivisté uspořádali v centru Olomouce smogový happening, město prý přistupuje k situaci liknavě

Několik aktivistů v pondělí v centru Olomouce s rouškami na obličejích a transparenty v rukou uspořádalo happening, jímž chtěli kolemjdoucí i řidiče projíždějících automobilů upozornit na časté smogové situace ve městě.

Podle organizátorů akce by radnice kvůli špatné kvalitě ovzduší měla zavést regulaci automobilové dopravy v centru Olomouce, zlepšit informování obyvatelstva při vyšší koncentraci prachu v ovzduší a zvážit zavedení bezplatné městské městské hromadné dopravy nejen při smogových situacích, ale i po celý rok.

"Při kontaktování magistrátu města Olomouce jsme se dozvěděli, že město přistupuje k řešení této situace liknavě. Chybí mu jasný regulační plán dopravy, nepřistupuje k jakýmkoliv mimořádným opatřením, kterými by mohlo situaci okamžitě zlepšit," zdůvodnil akci její organizátor Ondřej Plachý. Podle něj magistrát o kvalitě ovzduší dostatečně neinformuje občany a situaci bagatelizuje. Organizátoři happeningu s názvem Smogový dýchánek proto připravili petici se svými požadavky, kterou dnes na náměstí podepsali první lidé.

„Touto akcí neupozorňujeme na to, že by po městě měly jezdit lidé ve smogové situaci zadarmo, ale hlavně na problém přítomnosti vysoké míry smogu ve městě. Je potřeba se problémem zabývat a snažit se ho vyřešit,“ řekl Plachý.

Podle Ludmily Hýblové z odboru životního prostředí olomoucké radnice nebyla při vyhlášení smogové situace přijata v Olomouci žádná mimořádná opatření, protože města mohou zasahovat jen do dopravy, a to buď zřízením nízkoemisních zón nebo vydáním regulačního řádu. "Ani jedna obec či město v ČR nemá v současnosti vydáno žádné z těchto opatření," uvedla Hýblová. Radnice při regulaci dopravy musí poskytnout náhradní trasy po obchvatech a záchytná parkoviště, což je však nad možnosti většiny měst.

Hýblová zároveň podotkla, že od letošního ledna byl změněn způsob vyhlašování smogových situací. Jejich četnost se kvůli tomu ve srovnání s předchozími lety zvýšila, avšak kvalita ovzduší se výrazně nezhoršila. "Dříve musely například hodnoty prachových částic PM10 překračovat 24hodinový průměr koncentrací ve dvou po sobě jdoucích dnech a pak teprve mohla být vyhlášena smogová situace, dnes již stačí okamžité překročení 24hodinového průměru. Proto jsou teď smogové situace vyhlašovány častěji," uvedla Hýblová. Radnice podle ní o smogové situaci informuje na svém webu.

Poslední smogová situace trvala v Olomouckém kraji týden a odvolána byla o víkendu, kdy se kvalita ovzduší zlepšila. Na některých stanicích minulý týden průměrná denní koncentrace prachu i více než trojnásobně překročila povolený limit 50 mikrogramů na metr krychlový. V Přerově kvůli množství prachu v ovzduší opět jezdila MHD zdarma. Zdarma jezdily autobusy po městě kvůli smogu také na konci ledna.

Čtěte více:

Autoři | Foto archiv organizátorů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.