úterý 19. března 2024 Josef

Češi tráví v práci v průměru 61 minut denně nicneděláním

Češi loni strávili v pracovní době mimopracovními aktivitami průměrně 61 minut denně, což je o tři minuty více, než v roce 2015. Celkem tak za den prozaháleli 163 korun, což představuje 41.175 Kč ročně. Tyto částky vynaložily firmy na mzdách, aniž by byly podloženy reálnou prací. Vyplývá to z analýzy společnosti truconneXion.

Nejčastěji lidé zneužívají svůj pracovní čas zahálkou na sociálních sítích, čtením zpráv, soukromou online komunikací a nákupy. Za nárůstem promrhaného času stojí zejména chytré mobilní telefony, které co do funkčnosti a nabídky zábavy snadno nahradí klasický počítač. Zároveň nejsou zaměstnavateli obvykle centrálně spravovány. Z mobilů a tabletů se v závěru loňského roku uskutečnilo více než 60 procent mimopracovních přístupů k internetu,

„Loni firmy stálo měsíční zahálení jednoho zaměstnance v průměru 3431 Kč, což v celoročním úhrnu představuje 41.175 Kč. To je o 3616 Kč více než v předchozím období. V průměru si tak loni každý administrativní zaměstnanec udělal bez svolení zaměstnavatele více než měsíční placenou dovolenou," uvedl Martin Hnízdil z truconneXion. Obdobná situace platí jak v podnikatelském, tak nepodnikatelském sektoru.

Počítače i chytré telefony jsou na pracovišti stále častěji vybaveny technologiemi, které umí zajistit bezpečnost firemních dat a zároveň vyhodnocovat efektivitu práce. Z firem, které se dosud zabývaly pouze správou a monitoringem počítačů, loni využívalo řešení pro správu mobilních zařízení pouze 22 procent. Letos by se měl jejich podíl zvýšit na 30 procent.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.