pátek 29. března 2024 Taťána

V ZOO vyrůstá nový pavilon Kalahari, přesunou se tam surikaty a medojedi

Nový Africký tropický pavilon „KALAHARI“ v olomoucké ZOO dostává zřetelné obrysy. Stavba za zhruba 10 milionů korun postupuje podle plánu. Do nové atrakce, kde budou pod jednou střechou surikaty, damani, hrabáči a medojedi, nahlédnou návštěvníci zoologické zahrady již během letošní hlavní sezóny.

Dosavadní průběh stavby, která vyrůstá v centrální části zahrady mezi rybníčkem a nástupištěm safarivláčku, zkontrolovali zástupci hlavního investora, primátor Antonín Staněk a investiční náměstek Filip Žáček, společně s ředitelem Zoo Radomírem Habáněm. Prostor pro nový pavilon si stavební firma převzala na konci listopadu loňského roku a po nezbytných přípravách v lednu zahájila stavbu.

„V zimních měsících sice byly mrazivé teploty, ale průběh stavby neovlivnily, pokračuje bez větších problémů a podle harmonogramu. Momentálně jsou dokončeny základy, vyrůstá hrubá stavba budovy a na ní navazující venkovní výběhy,“ popsal průběh stavby investiční náměstek Filip Žáček. Stavební firma aktuálně vyzdívá obvodové zdi budoucího pavilonu a jasné linie již dostávají i stěny venkovních výběhů.

„Zejména hrabáči a medojedi jsou zvířata s vysokými nároky na kvalitu prostor, v nichž budou v zoologické zahradě umístěna, na což je v projektu i při výstavbě kladen velký důraz. Předání dokončeného pavilonu předpokládáme v červnu a otevření pro veřejnost v průběhu hlavní návštěvnické sezóny. Jako atrakce s novými druhy zvířat, které zoo dosud nechovala, jistě přiláká do zahrady i vyšší počet návštěvníků,“ věří primátor Antonín Staněk. „Paralelně se stavbou jsou vyřizovány také nezbytné náležitosti dovozu nových zvířat. Po jejich aklimatizaci je představíme veřejnosti,“ vysvětlil ředitel zoologické zahrady Radomír Habáň. 

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto ZOO Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.