čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Do Olomouce přijel v minulém roce rekordní počet turistů

Rekordní počet turistů zavítalo loni do Olomouce. Ve srovnání s rokem 2015 jich bylo zhruba o pětinu více, přičemž více než polovina jich bylo českého původu.

Celkem Olomouc navštívilo 165 tisíc turistů, řekla novinářům vedoucí oddělení cestovního ruchu olomoucké radnice Karin Vykydalová.

„Zhruba 52 procent návštěvníků pocházelo z Česka. Z těch zahraničních první místo tvořili návštěvníci z Německa, za kterými následovali návštěvníci ze Slovenska a Polska," uvedla Vykydalová. Do Olomouce loni přijelo také hodně turistů z Velké Británie, Rakouska, Itálie či Jižní Koreje. „Máme radost, že nás objevují i turisté z asijských zemí," podotkla Vykydalová, podle které se turisté v Olomouci loni zdrželi v průměru 1,6 dne.

Počet turistů v ulicích Olomouce výrazně roste hlavně v letních měsících a v závěru roku. Loni navštívily vánočně vyzdobenou Olomouc desítky tisíc lidí z tuzemska i ciziny. Za celý loňský rok se počet turistů v Olomouci zvýšil o 21 procent, zatímco v roce 2015 vzrostl oproti roku předchozímu o 17 procent. Tuzemských i zahraničních turistů loni přibylo v celém Olomouckém kraji. Služeb ubytovacích zařízení využilo 601.001 lidí a jejich počet meziročně vzrostl o 9,8 procenta. V roce 2015 vykázal Olomoucký kraj nárůst počtu turistů o 11,7 procenta.

K nejvýznamnějším turistickým cílům Olomouckého kraje patří Jeseníky a centrum krajského města s významnými pamětihodnostmi. Nejvyšší návštěvnost z turistických atrakcí v kraji dlouhodobě vykazuje olomoucká zoologická zahrada na Svatém Kopečku.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.