pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci vznikl studentský Freeshop, zřejmě první v tuzemsku

V Olomouci vznikl studentský Freeshop, který umožňuje výměnu použitých věcí mezi studenty. Odnést nebo naopak přinést sem mohou zájemci například nábytek, kuchyňské nádobí, ale i oblečení či trvanlivé potraviny.

Věci by se sem měly dostávat především na konci semestrů, Freeshop však bude fungovat celý rok. Zázemí našel v areálu vysokoškolských kolejí, otevřen bude v úterý příští týden. Podle zástupců univerzity jde zřejmě o první výměnný studentský obchod svého druhu v tuzemsku.

O vybudování Freeshopu se zasloužil spolek Udržitelný Palacký během kampaně, jejímž smyslem je zlepšit povědomí vysokoškoláků o odpadech a jejich dopadu na životní prostředí i ekonomiku. Iniciátoři projektu založením Freeshopu reagovali především na zbytečné plýtvání. "Typickým příkladem je konec semestru, kdy studenti opouštějí své koleje a produkují největší množství odpadu. Věci, které můžeme najít v popelnicích, jsou ale stále funkční. Paradoxem je, že na začátku dalšího roku si noví studenti kupují stejné předměty, a tím dochází k obrovskému plýtvání penězi i přírodními zdroji," uvedl zástupce spolku Štěpán Vaškevič.

Podle iniciátorů Freeshopu je obdobné zařízení na českých univerzitách ojedinělé. Výměnu věcí mezi studenty ale zprostředkovávají některé zahraniční univerzity, například v norském Oslu. Olomoučtí studenti přípravám věnovali velkou část letního semestru.

Freeshop se nachází v areálu kolejí Bedřicha Václavka a jeho vznik podpořilo vedení univerzity. Místnost poskytla prozatím na jeden rok zdarma Správa kolejí a menz Univerzity Palackého, která také pomohla s renovací prostor a výrobou nábytku. Studenti budou moci dávat věci do Freeshopu po celý rok a to vždy dva dny v týdnu. Zájemci, jimž naopak odložené věci udělají radost, si je mohou odnést zdarma, případně za dobrovolný příspěvek. Studenti ve Freeshopu plánují také workshopy, při nichž se mohou zájemci naučit například spravit defekt na kole.

Spolek Udržitelný Palacký vznikl z iniciativy studentů oboru environmentální studia a udržitelný rozvoj z přírodovědecké fakulty, sdružuje ale i posluchače z ostatních fakult. Jejich cílem je posílit společenskou odpovědnost a podpořit chování příznivé k životnímu prostředí. Součástí kampaně je vedle založení Freeshopu také inovace odpadového hospodářství na kolejích, promítání tematických filmů nebo vytvoření platformy pro sdílení jídla.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.