čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Dnes odpoledne proběhne poslední rozloučení s Františkem Řehákem

Lidé se dnes odpoledne v obřadní síni olomouckého krematoria budou moci naposledy rozloučit s divadelním a filmovým hercem Františkem Řehákem. Zemřel ve středu 28. června ve věku 93 let. Řehák ztvárnil stovky rolí v divadle, filmu i televizi. Široké veřejnosti byl znám hlavně ze snímků Jiřího Menzela.

Rodák z Nového Bydžova na Královéhradecku prošel divadelními scénami v Mladé Boleslavi, Zlíně a Olomouci. Často hostoval i v Praze, především v Divadle Za branou. Filmoví diváci si Řeháka pamatují především jako zedníka na vozíku Lorence ve filmu Na samotě u lesa, abbého v Rozmarném létě nebo Drobečka ve Skřiváncích na niti.

Režisér Menzel kromě zmíněných snímků obsadil Řeháka také v Postřižinách, Slavnostech sněženek nebo filmu Obsluhoval jsem anglického krále. Malou, ale divácky asi nejznámější rolí se pro Řeháka stala postava málomluvného zednického mistra Lorence. Jeho jednoslovné repliky vycházející ze scénáře Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka se vepsaly do paměti několika generací diváků.

Autoři | Foto Moravské divadlo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.