pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Malíř a cestovatel Libor Vojkůvka slaví sedmdesátiny

Nedílnou součástí života šternberského malíře Libora Vojkůvky, který se narodil 23. července 1947, je cestování. Výjevy z jeho putování do celého světa pak nechybí ani na jeho obrazech, ze kterých na diváka koukají opičky, mořské rybky, velryby nebo tygři.

„Bez cestování bych nemaloval. Je to nedílná součást mé tvorby. Nejen, že si tak fyzicky odpočinu, ale v cizině načerpávám inspiraci," svěřil se kdysi Vojkůvka.

Počet zemí, které navštívil, už dávno překročil stovku, nyní se pohybuje kolem 140. Častokrát Vojkůvka pobýval v exotických destinacích jako jsou Jáva, Borneo, Laos, Srí Lanka, Kostarika, Mexiko, Kuba nebo jeho obzvláště oblíbené Thajsko. „Když se tam ocitnu, lítám jako blázen, shýbám se ke květinkám, chytám motýly," vyprávěl malíř s holou hlavou a nepřehlédnutelným dlouhým vousem o svých cestách, které prokládá intenzivní několikaměsíční prací na obrazech.

Vystudovaný zahradník sice rád kreslil už odmala, umění se ale začal intenzivněji věnovat až v 70. letech. Dnes jsou díla malířského samouka, který začal na "volné noze" působit až po roce 1989, zastoupena v mnoha galeriích i soukromých sbírkách. A Vojkůvkou namalovaná filmová klapka například drží rekord v tradiční dobročinné dražbě na zlínském festivalu snímků pro děti a mládež. Malíř sám má děti tři - dvě již dospělé a malého syna z druhého manželství.

Autoři | Foto www.liborvojkuvka.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.