pátek 29. března 2024 Taťána

Do české armády přichází víc vojáků, než z ní odchází

Do české armády přichází víc vojáků, než z ní odchází. Dokazuje to i příklad tohoto útvaru, jehož stav se ročně zvyšuje o 150 lidí, cílového počtu - 1800 vojáků - by mělo být dosaženo do pěti let.

"K pluku přichází zhruba 150 nových vojáků po odečtení odchodů každý rok. Je jen důležité je náležitě připravit na budoucí působení. Práce logistika vyžaduje jazykové vybavení nebo řidičské průkazy. Stát do toho investuje a kariéra by měla být dlouhodobá a stabilní," uvedl náměstek ministra obrany Jakub Landovský.

Podle něj se české armádě daří plošně získávat nové vojáky. Příčinu vidí v dobré reputaci armády, v jejím rozmístění v různých regionech země, v dobrých finančních podmínkách, jistotě a v tom, že služba je "víc než obyčejné povolání". Svou roli podle něj hraje i touha po dobrodružství a účasti v misích v zahraničí. Velitel pluku Stanislav Hudeček vidí jako hlavní motiv příchodu nových vojáků změněnou bezpečnostní situaci a hrozící konflikt. Navzdory velmi nízké míře nezaměstnanosti česká armáda vykazuje podle Landovského přírůstek zhruba tisícovky lidí ročně.

Ministerstvo obrany letos počítá se zvýšením počtu vojáků české armády o 1725. Loni se zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců. Podle současných tabulek by měl mít resort obrany 27 000 profesionálních vojáků. Po škrtech v době hospodářské krize se ale jejich počet postupně snížil na méně než 21 000. Poslední dva roky armáda zahájila masivní nábor. Před časem ministr obrany Martin Stropnický i náčelník generálního štábu Josef Bečvář vyjádřili názor, že nynější zvažované počty jsou nedostatečné a počet profesionálů by se měl postupně zvýšit na více než 30 000.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.