úterý 19. března 2024 Josef

Dobrá věc se podařila! Tom Helísek se může radovat ze speciálního bajku, pomohla mu veřejnost

Je to už pár týdnů, co Tomáš Helísek, který je od malička upoután na invalidní vozík, nastartoval kampaň Svoboda na kolech. V ní vyzval širokou veřejnost, aby mu pomohla splnit si svůj sen v podobě speciálního kola. Stalo se něco neuvěřitelně pozitivního – za pár týdnu se k Tomovi dostaly všechny potřebné peníze.

Tomáš Helísek se narodil předčasně a s diagnózou dětské mozkové obrny, ke které se později přidala ještě těžká skolióza. Podstoupil celkem 13 operací zad, jeho páteř po celé délce fixuje titan, který ale neumožňuje dostatek pohybu a cvičení. Tomášův zdravotní stav tedy stagnuje. Letos, v jednatřiceti letech, dostal možnost vyzkoušet si jízdu na kole za pomoci speciálního hybridního adaptéru Hybrid Attitude. To Tomáše nadchlo. Adaptér usnadňuje pohyb a také umožňuje procvičit celé tělo. Stojí však přes sto padesát tisíc a není hrazen pojišťovnou. Vytvořil proto výzvu Svoboda na kolech. Oslovil mnoho známých, firem.

„Adaptér se jednoduše přicvakne k vozíku a vy pak jen navolíte, zda chcete jet sami či potřebujete trochu popostrčit. Je to nepopsatelně skvělý pocit, když jedete svobodně a můžete se aktivně fyzicky zapojit. Když cítíte nejen únavu, ale i svaly a víte, že děláte něco pro sebe,” popisuje Tomáš svou zkušenost s pomůckou, která umožňuje jediný pohyb, který operovaná záda dovolí. „A i když vás tělo ráno bolí, chcete jet znova! Vychutnat si pocit svobody, sportování, endorfinu a štěstí. Posouvá mě to úplně někam jinam,” shrnuje.

Jeho výzva oslovila veřejnost, vznikly akce na jeho podporu – dražba anděla z Galerie Anděl, rukodělných šperků. Restaurace Entrée vytvořila speciální edici vlastních custom „Prestižek“, které si potom lidé koupili, aby podpořili Tomáše.

Tomáše na jeho cestě za snem podpořili i účastníci extrémního závodu ISOMA 1000 Miles Adventure, který pořádá biker Jan Kopka.  Cílem závodu je projet cca 1600km tím nejhorším terénem napříč Českou a Slovenskou Republikou bezi zabezpečení. Svými kilometry závodníci nakonec pro Tomáše vyjezdili 35 000,- .

Cílová částka se získala bleskovým tempem a po dvou měsících můžete Tomáše potkat, jak jezdí a trénuje v okolí Olomouce či podél Baťova kanálu. Užívá si přitom něco, co před nedávnem byl jen sen.

 „Absolutně jsem nečekal tolik pozitivních ohlasů!! Jsem neskutečně rád a moc děkuji všem, které moje výzva zaujala a jakkoliv mne podpořili,“ dodává s úsměvem a dojetím.

Tomášův soukromý projekt Svoboda na kolech tímto nekončí. Chce prostřednictvím handbiku začít nejen zlepšovat svůj zdravotní stav. Ale také by se časem chtěl ‘postavit’ výzvě a naplánovat něco šíleného - objet ČR nebo absolvovat nějaký cyklomaraton. Rovněž by rád reprezentoval všechny, kteří ho podpořili. Pokud vás zajímá více, sledujte jeho FB stránku Svoboda na kolech.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.