čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Tonoucího muže udržoval na hladině několik minut policejní psovod. Život nezachraňoval poprvé

Včerejší den se málem stal osudným pro muže, který spadl do řeky Moravy na Masarykově třídě v Olomouci. Nebýt psovoda, praporčíka Jaroslava Vávry, který byl na místě jako první, možná by již muž dnes nebyl mezi živými. Psovod přitom nezachraňoval život poprvé.

Včera v odpoledních hodinách vyráželi na Masarykovu třídu v Olomouci, na most před řeku Moravu, záchranné složky. Muž totiž spadl do vody, následně se dostal ke břehu, kde se zachytil kamenné zídky.

Jako první byl na místě policejní psovod, který se bez váhání pomocí lana spustil až k tonoucímu. Muže v řece přibližně dalších patnáct minut jistil lany při břehu a poskytoval mu psychickou podporu až do příjezdu ostatních složek Integrovaného záchranného systému. Společně s ostatními pak muže vytáhli na člun a dopravili ho na břeh. 

U psovoda se nejednalo o první případ, kdy zachránil lidský život. Již před patnácti lety v zimě se mu i s jeho služební fenkou Gemou podařilo zachránit život dívence, která uvízla ve zledovatělých skalách v patnáctistupňovém mrazu v Radíkově. Letos v únoru se mu rovněž během služby podařilo v Olomouci na soutoku řeky Moravy s Bystřičkou z vody vytáhnout tonoucího člověka. Jeho obětavé pomoci i v době mimo službu se dostalo rovněž muži, který o prázdninách před třemi lety tonul v prostějovském aquaparku.

Za včerejší záchranu lidského života převezme policejní psovod ocenění z rukou ředitele Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

 

Foto PČR | Zdroj PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.