pátek 29. března 2024 Taťána

FOTO: Nová výletní loď Šimona Pelikána se jmenuje Marie Terezie

V sobotu ve čtyři hodiny odpoledne kapitán Šimon Pelikán slavnostně pokřtil svou novou loď. Za přítomnosti veřejnosti a také zástupců z města Olomouce a Olomouckého kraje také oznámil její jméno – Marie Terezie.

Loď Marie Terezie bude na svých plavbách provádět obdobím baroka. I celý křest se v duchu baroka nesl. Na lodi do přístaviště přijela Marie Terezie, která pronesla slavnostní řeč a také odtajnila jméno lodi.  „Loď ponese mé jméno. Je mi ctí, že jste si na mne po mnoha letech vzpomněli," řekla herečka Ivana Plíhalová coby Marie Terezie zhruba ke dvěma stům přihlížejícím.

"Že budu uprostřed Hané křtít loď, to jsme opravdu nečekal," podotkl primátor Antonín Staněk, který se křeštu ujal.

Pojmenování lodě Marie Terezie odkazuje na to, že návštěvníky během plavby průvodci zavedou do období baroka. Právě na toto období bude totiž zaměřen výklad o historii města. Výletní loď postavil organizátor plaveb Šimon Pelikán s pomocí řemeslníků z Olomouce a blízkého okolí. Důvodem byla již nedostačující kapacita na Kordulce. Nová loď má lepší výbavu - nechybí toaleta, bar a kuchyňka. V zimě bude loď zateplena.

Poptávka po výletních plavbách Olomoucí podle Pelikána roste, přičemž mezi klienty přibývá zahraničních turistů. Výletní loď často slouží i pro soukromé akce, jako jsou rodinné oslavy či firemní večírky.

Autoři | Foto Jan Kvapil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.