úterý 19. března 2024 Josef

Centrum Amelie hledá dobrovolníky na onkologickou ambulanci

Dobrovolnický program Amelie v Olomouci právě nyní rozšiřuje řady svých dobrovolníků, kteří působí na Onkologické klinice olomoucké Fakultní nemocnice. Amelie hledá především dobrovolníky, kteří by rádi poskytli svůj čas nemocným a jejich blízkým na onkologické ambulanci. Budoucí dobrovolníci získají nejen jedinečné zkušenosti a možnost seberealizace, ale i bezplatné vzdělávání.

Nezisková organizace Amelie poskytuje bezplatnou psychosociální pomoc dospělým onkologicky nemocným a jejich blízkým již více jak deset let. Bezplatné služby odborného psychologického a sociálního poradenství nabízí organizace také prostřednictvím svého Centra Amelie v Olomouci, které koordinuje i zdejší akreditovaný dobrovolnický program Amelie. Ten je uskutečňován nejen přímo v tomto Centru Amelie a od roku 2009 také na dvou lůžkových odděleních Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. V loňském roce se uznávaný dobrovolnický program Amelie rozšířil i na ambulantní část kliniky, kde se dobrovolníci snaží zpříjemnit čas čekajícím nemocným různými způsoby. „Mezi činnosti dobrovolníků na ambulanci patří zejména podávání nápojů, zapůjčování různých časopisů, doprovody na vyšetření či poskytování základních informací o psychosociální pomoci pro onkologicky nemocné a jejich blízké. Pacientům se zde jednoduše snažíme zpříjemnit dlouhé chvíle v čekárnách a odměnou je nám především to, když vidíme, že je dokážeme pozitivně rozptýlit,“ upřesnila koordinátorka dobrovolníků Ludmila Rudová.

Dobrovolnictví však přináší mnoho pozitivní nejen nemocným a zdravotnickému personálu, ale i samotným dobrovolníkům. „Po dobrovolnictví jsem začala pátrat v době, kdy jsem měla dojem, že mi v životě chybí nějaká smysluplná činnost. Amelie mi tak především umožnila cítit se trochu užitečně a zároveň navázat kontakt s lidmi na úplně jiné úrovni, než jsem do té doby byla zvyklá. Lidé jsou zpravidla zvyklí si onkologická oddělení spojovat jen se smutkem či smrtí, já jsem tam ale paradoxně potkala celou řadu pacientů, kteří neztráceli nadhled a humor ani v těch nejtěžších chvílích, takže se mi zároveň stali také velkou inspirací. Proto mám i po více než dvou letech působení v nemocnici stále pocit, že mě dobrovolnictví nepřestává nabíjet pozitivní energií,“ dodala dobrovolnice Vendula Kadlecová.

Pro vstup do akreditovaného dobrovolnického programu Amelie je však potřeba absolvovat odborné školení. Toto bezplatné školení proběhne ve dnech 9. až 10. listopadu v Centru Amelie Olomouc a již nyní se na něj mohou zájemci hlásit. Program školení nabídne zajímavé přednášky z oblasti onkologie, psycho-onkologie, sociální práce a nebude chybět ani prohlídka onkologických pracovišť.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.