čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Opravy dvou budov filozofické fakulty finišují. Studenti by se měli začít stěhovat na začátku roku

Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci dokončuje rozsáhlou opravu dvou svých hlavních budov. Do budovy v Křížkovského ulici 10, sídla děkanátu fakulty a pěti filologických kateder, se budou studenti a pedagogové stěhovat zpět na začátku příštího roku.

Do budovy v ulici Na Hradě se vrátí historici, archeologové či archiváři v únoru příštího roku, řekl dnes proděkan fakulty Vladimír Polách. Katedry se kvůli rekonstrukci musely přestěhovat na jiná místa ve městě. Opravy budov si vyžádaly stamilionové investice.

Oprava budovy Křížkovského 10 za zhruba 200 milionů korun bez DPH začala loni na jaře, katedry kvůli tomu čekalo od dubna 2015 velké stěhování na třídu Svobody a Kateřinskou ulici. V současné době vrcholí hrubé stavební práce, do 14 dnů by se již na místo měl vozit nábytek. Zaměstnanci by se měli stěhovat zpátky v lednu nebo v únoru 2018, uvedl proděkan Polách.

Kompletní rekonstrukce budovy v historické památkové rezervaci zahrnovala úpravu všech typů povrchů, výměnu rozvodů a inženýrských sítí, ale i změnu vnitřního uspořádání, kdy je většina učeben přesunuta do přízemí a prvního patra. "Pro studenty bude velkou změnou vznik několika studoven, studentské zázemí v budově dosud zásadně chybělo. Změnou bude i to, že filozofická fakulta bude mít vlastní recepci, chodit se tak už nebude přes rektorát. Budova prošla také radikální proměnou z hlediska technologií, konečně budeme mít ve velké části učeben a poslucháren klimatizaci a vzduchotechniku," doplnil proděkan.

Stavbu zdržel i archeologický výzkum, který přinesl řadu cenných nálezů. Odborníci během záchranného výzkumu v prostoru nádvoří děkanátu objevili například unikátní rytinu mužské postavy na břidlicové destičce z poloviny 10. století, ale odkryli i několik desítek středověkých hrobů. Za unikátní označili také nález tkaniny, podle způsobu tkaní mohla být částí liturgického roucha staršího než ze 16. století.

Do konce roku by měla být dokončena i rozsáhlá oprava budovy Na Hradě za zhruba 90 milionů korun bez DPH, kde sídlily katedry historie včetně archeologické laboratoře a skladů, klasické filologie a jedna z kateder cyrilometodějské teologické fakulty. Všechny se přestěhovaly na třídu Svobody, stěhování zpět je naplánováno na únor příštího roku. I zde by měly být po rekonstrukci odděleny prostory učeben a pracoven, budova již má novou střechu, okna, dveře, podlahy a omítky. Vznikne zde také průchod z nádvoří do sousedící Cyrilometodějské teologické fakulty.

Dva rekonstruované objekty v Křížkovského ulici otevřela filozofická fakulta už v květnu 2015. V bývalých kanovnických rezidencích s číslem popisným 12 a 14 vznikla špičková výuková a vědecká pracoviště za 100 milionů korun. Opravy objektů se týkaly šesti kateder.

Autoři | Foto Google maps

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.