čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Novým děkanem Fakulty tělesné kultury je Michal Šafář. Byl například psychologem Petry Kvitové

Akademický senát Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého zvolil novým děkanem Michala Šafáře. Po jmenování do funkce rektorem by měl sportovní psycholog nahradit v pozici čelného představitele fakulty Zbyňka Svozila, kterému 8. února 2018 končí druhé funkční období. Druhým kandidátem byl současný proděkan pro zahraniční spolupráci a IT Martin Kudláček.

Senátoři Šafáře zvolili ve druhém kole tajné volby nejtěsnější nadpoloviční většinou hlasů, tedy v poměru 8 : 7. V prvním kole se jeden ze členů senátu hlasování zdržel a oba kandidáti obdrželi shodně po sedmi hlasech.

„Děkuji senátu za to, že ve mě vložil důvěru, byť to vnímám trochu jako podepsaný bianco šek. Ono vyhrát v zápase nebo dát rozhodující gól je spojeno s velkou radostí, která člověka zasáhne, když si splní svůj úkol nebo sen. Navržený na děkana se teď ale spíše cítím trochu jako mytický obr Atlas, protože na mě padá tíha odpovědnosti a toho, co mám před sebou,“ uvedl po volbě Šafář. Už dříve prohlásil, že kandidaturu na děkana cítí jako příležitost vrátit mateřské instituci to, co do něj vložila.

Šafářovy vize budoucnosti fakulty tělesné kultury stojí na čtyřech pilířích. Fakulta si podle něj má vybudovat komplexní systém péče a podpory v linii kvalitní uchazeč – spokojený student – loajální absolvent s cílem využít potenciálu studentů pro další růst fakulty. Důležité je udržení výzkumné excelence v oblasti kinantropologie, budování a prohlubování vztahů s Českým olympijským výborem, sportovními svazy a úřady a posílení pozice fakulty jako centra podpory sportu a pohybové aktivity v regionu. V neposlední řadě je podle Šafáře důležité, aby fakulta byla pro své zaměstnance přívětivým místem pro práci a pro život.

V plnění těchto cílů by Šafář rád navázal na odvedenou práci současného vedení fakulty, přičemž s některými jeho členy počítá i do svého proděkanského týmu. Mezi pěti proděkany by měl být současný děkan Zbyněk Svozil jako proděkan pro studijní záležitosti, o zahraniční vztahy by nadále pečoval „spolukandidát“ z děkanské volby Martin Kudláček, ke změně by nedošlo ani ve funkci proděkana pro vědu a výzkum, kterou nyní zastává František Chmelík. Proděkanem pro vnější vztahy a celoživotní vzdělávání by byl Pavel Háp z katedry sportu, o proděkanu pro vnitřní organizaci zatím není jasno.

Michal Šafář je absolventem oboru Tělesná výchova – pedagogika na fakultě tělesné kultury a oboru Psychologie na fakultě filozofické, doktorské studium se zaměřením na psychologii sportu absolvoval na fakultě tělesné kultury. Od roku 2001 působil na fakultě jako odborný asistent, v současnosti je vedoucím katedry společenských věd v kinantropologii a členem Akademického senátu FTK UP, v minulosti mu i předsedal. Věnuje se také své soukromé praxi, jako sportovní psycholog stál po boku například tenistce Petře Kvitové. Je předsedou Asociace psychologů sportu v ČR.

Tisková zpráva

Štítky Univerzita Palackého, FTK, Michal Šafář, sport, Kvitová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.