Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Filmový festival Země na talíři přinese nejenom filmy. Součástí budou besedy i workshopy

 
sobota, 7. října 2017, 19:30

Produkce a spotřeba potravin je hlavním tématem filmového festivalu s názvem Země na talíři, který se uskuteční v úterý a ve středu v Olomouci. Návštěvníkům přinese nejen dokumentární filmy, ale i řadu besed a workshopů.

Přehlídka má podle pořadatelů upozornit na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je třeba hledat už nyní. Festival se bude konat v Pevnosti poznání a v kině Metropol, informovala mluvčí pevnosti Martina Vysloužilová.

Přehlídka je podle ní zaměřená na problémy spojené s produkcí a spotřebou potravin, jako je změna klimatu, zábory půdy či ekologické zemědělství. "Součástí festivalu jsou nejen filmové projekce, ale také besedy s odborníky, workshopy zaměřené například na kvašení zeleniny, výrobu prášku na praní či pěstování rostlin bez zbytečných nákladů a takzvaná odpovědná večeře spojená s přednáškami odborníků," uvedla Vysloužilová.

Festivalovou filmovou projekci odstartuje švédsko-finsko-německý film Mrtví osli se hyen nebojí, který odhaluje dopady záborů půdy na životy lidí v Etiopii. Následovat bude snímek Děkujeme za déšť, který se zamýšlí nad klimatickými změnami. Problémy rybolovu a ničení přirozených stanovišť mořských živočichů nastíní americký snímek s názvem Ryba, kterou jím. Projekci zakončí film Sustainable: Potraviny v jiném světle. Snímek ukazuje západní systém výroby a spotřeby potravin v kontrastu s příběhem pěstitele, který se rozhodl bojovat proti krizi v zemědělství.

Po projekcích se mohou návštěvníci zapojit do debat s odborníky, mezi kterými bude například Alexander Ač z brněnského Ústavu globální změny Akademie věd a odborníci z olomoucké přírodovědecké fakulty. Zájemci se mohou účastnit i workshopů. Na jednom z nich se naučí připravovat kvašenou zeleninu, tradiční korejskou pochoutku kimči nebo kváskový chléb. Další praktické kurzy budou zaměřené na ekologické praní a přípravu pracího prášku a pěstování rostlin bez zbytečných nákladů.

Festival v Olomouci pořádá nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Podrobné informace o festivalu lze nalézt na stránkách www.potravinyav21.cz.

Napsal(a) ČTK | Foto FB Země na talíři

Kam dál?

Nepotřebné kostky ze třídy 1. máje našly nové uplatnění. Jsou jimi...

pátek, 6. října 2017, 10:30

Skoro půl kilometru cest na ústředním hřbitově v Neředíně má novou dlažbu. Kostky pocházejí z rekonstrukce třídy 1. máje, která v...

Vyhozené kotě v jednom z kontejnerů ve městě zachránil pracovník...

čtvrtek, 5. října 2017, 07:21

Čárku za dobrý skutek a zachráněný zvířecí život si může zapsat pracovník Technických služeb města Olomouce, který při svozu...

VIDEO: Student informatiky vymodeloval v rámci své bakalářské práce...

středa, 4. října 2017, 19:30

Hlavní budova Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci by se v budoucnu mohla stát dějištěm počítačové hry. První...

V okolí Bouzova se vápenec těžit nebude. Olomoucký kraj je proti

středa, 4. října 2017, 18:00

Olomoucký kraj dnes znovu odmítl projekt těžby vápence nedaleko Bouzova na Olomoucku, proti kterému se postavili lidé z okolních...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Inspekce: Učitelé cizích jazyků často vystudovali jiný obor

Kvalitu výuky cizích jazyků ve školách snižuje nedostatek kvalifikovaných učitelů. Zhruba čtvrtina vyučujících angličtiny nebo němčiny na druhém stupni základních škol nevystudovala pedagogický obor s tímto zaměřením. Učitelé by se měli také častěji účastnit vzdělávacích kurzů a aktivněji v hodinách děti zapojovat do práce. Znalosti a dovednosti školáků v cizích jazycích jsou ale i přes nedostatky ve výuce na dobré úrovni. Vyplývá to z aktuální zprávy České školní inspekce (ČŠI) o rozvoji jazykové gramotnosti ve školách.

Na přelomu září a října se bude střídat teplo s ochlazením

V příštích čtyřech týdnech se bude střídat nadprůměrné teplo s ochlazením. Třeba příští týden nejvyšší denní teploty nejprve spadnou z 25 stupňů Celsia na 16 stupňů a koncem týdne pak zase vystoupají na 23 stupňů. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), a z krátkodobé předpovědi.

Úroda jablek po mrazech a suchu klesne asi o třicet procent

Letošní úroda jablek v sadech českých pěstitelů by podle posledního odhadu k 1. září měla meziročně klesnout o třicet procent na 101 988 tun. Mělo by tak jít o jednu z nejnižších sklizní jablek v novodobé historii České republiky. Ceny jablek podle ovocnářů zřejmě vzrostou. Ještě v červnu sadaři mínili, že meziroční pokles bude kolem 22 procent. Důvodem propadu jsou jarní mrazy a pozdější sucho a krupobití.