Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Filmový festival Země na talíři přinese nejenom filmy. Součástí budou besedy i workshopy

 
sobota, 7. října 2017, 19:30

Produkce a spotřeba potravin je hlavním tématem filmového festivalu s názvem Země na talíři, který se uskuteční v úterý a ve středu v Olomouci. Návštěvníkům přinese nejen dokumentární filmy, ale i řadu besed a workshopů.

Přehlídka má podle pořadatelů upozornit na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je třeba hledat už nyní. Festival se bude konat v Pevnosti poznání a v kině Metropol, informovala mluvčí pevnosti Martina Vysloužilová.

Přehlídka je podle ní zaměřená na problémy spojené s produkcí a spotřebou potravin, jako je změna klimatu, zábory půdy či ekologické zemědělství. "Součástí festivalu jsou nejen filmové projekce, ale také besedy s odborníky, workshopy zaměřené například na kvašení zeleniny, výrobu prášku na praní či pěstování rostlin bez zbytečných nákladů a takzvaná odpovědná večeře spojená s přednáškami odborníků," uvedla Vysloužilová.

Festivalovou filmovou projekci odstartuje švédsko-finsko-německý film Mrtví osli se hyen nebojí, který odhaluje dopady záborů půdy na životy lidí v Etiopii. Následovat bude snímek Děkujeme za déšť, který se zamýšlí nad klimatickými změnami. Problémy rybolovu a ničení přirozených stanovišť mořských živočichů nastíní americký snímek s názvem Ryba, kterou jím. Projekci zakončí film Sustainable: Potraviny v jiném světle. Snímek ukazuje západní systém výroby a spotřeby potravin v kontrastu s příběhem pěstitele, který se rozhodl bojovat proti krizi v zemědělství.

Po projekcích se mohou návštěvníci zapojit do debat s odborníky, mezi kterými bude například Alexander Ač z brněnského Ústavu globální změny Akademie věd a odborníci z olomoucké přírodovědecké fakulty. Zájemci se mohou účastnit i workshopů. Na jednom z nich se naučí připravovat kvašenou zeleninu, tradiční korejskou pochoutku kimči nebo kváskový chléb. Další praktické kurzy budou zaměřené na ekologické praní a přípravu pracího prášku a pěstování rostlin bez zbytečných nákladů.

Festival v Olomouci pořádá nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Podrobné informace o festivalu lze nalézt na stránkách www.potravinyav21.cz.

Napsal(a) ČTK | Foto FB Země na talíři
 


 

Kam dál?

Nepotřebné kostky ze třídy 1. máje našly nové uplatnění. Jsou jimi...

pátek, 6. října 2017, 10:30

Skoro půl kilometru cest na ústředním hřbitově v Neředíně má novou dlažbu. Kostky pocházejí z rekonstrukce třídy 1. máje, která v...

Vyhozené kotě v jednom z kontejnerů ve městě zachránil pracovník...

čtvrtek, 5. října 2017, 07:21

Čárku za dobrý skutek a zachráněný zvířecí život si může zapsat pracovník Technických služeb města Olomouce, který při svozu...

VIDEO: Student informatiky vymodeloval v rámci své bakalářské práce...

středa, 4. října 2017, 19:30

Hlavní budova Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci by se v budoucnu mohla stát dějištěm počítačové hry. První...

V okolí Bouzova se vápenec těžit nebude. Olomoucký kraj je proti

středa, 4. října 2017, 18:00

Olomoucký kraj dnes znovu odmítl projekt těžby vápence nedaleko Bouzova na Olomoucku, proti kterému se postavili lidé z okolních...

 

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Řidič, který zavinil nehodu v Holici, během...

  • Bagrista si dopřál dvacet piv a půl litru...

  • K tonoucímu muži na Nákle letěl záchranářský...

  • Osobní auto se srazilo s motorkářem, ten byl...

Reklama
 
 

O čem píše Drbna.cz

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená i když nikam nejedete

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá bagetka, grilované maso, k němu nějaký dobrý dip, salát a sklenička vychlazeného bílého vína. To je pro mě představa ideální letní večeře, ať už z grilu nebo připravené doma.

Za stáčení tachometrů bude hrozit pokuta až půl milionu korun

Pokuta až půl milionu korun bude od 1. října hrozit prodejcům a motoristům za stáčení tachometru. Novelu zákona schválil ve středu senát. O novinkách informovalo ministerstvo dopravy v tiskové zprávě. Manipulaci s počítadly na tachometru dosud zákon neupravoval.

V brněnské zoo zemřel lední medvěd Umca

Se smutnou zprávou dnes přišla brněnská zoo. Po náročné operaci zubů zemřel samec ledního medvěda Umca. Umca se narodil v Kazachstánu, do brněnské zoo se přistěhoval v roce 1999 a se samicí Corou zplodil pět mláďat.