Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.

Souhlasím
 

Filmový festival Země na talíři přinese nejenom filmy. Součástí budou besedy i workshopy

 
sobota, 7. října 2017, 19:30

Produkce a spotřeba potravin je hlavním tématem filmového festivalu s názvem Země na talíři, který se uskuteční v úterý a ve středu v Olomouci. Návštěvníkům přinese nejen dokumentární filmy, ale i řadu besed a workshopů.

Přehlídka má podle pořadatelů upozornit na to, že zajistit do budoucna dostatek potravin pro všechny obyvatele planety nebude jednoduché a řešení je třeba hledat už nyní. Festival se bude konat v Pevnosti poznání a v kině Metropol, informovala mluvčí pevnosti Martina Vysloužilová.

Přehlídka je podle ní zaměřená na problémy spojené s produkcí a spotřebou potravin, jako je změna klimatu, zábory půdy či ekologické zemědělství. "Součástí festivalu jsou nejen filmové projekce, ale také besedy s odborníky, workshopy zaměřené například na kvašení zeleniny, výrobu prášku na praní či pěstování rostlin bez zbytečných nákladů a takzvaná odpovědná večeře spojená s přednáškami odborníků," uvedla Vysloužilová.

Festivalovou filmovou projekci odstartuje švédsko-finsko-německý film Mrtví osli se hyen nebojí, který odhaluje dopady záborů půdy na životy lidí v Etiopii. Následovat bude snímek Děkujeme za déšť, který se zamýšlí nad klimatickými změnami. Problémy rybolovu a ničení přirozených stanovišť mořských živočichů nastíní americký snímek s názvem Ryba, kterou jím. Projekci zakončí film Sustainable: Potraviny v jiném světle. Snímek ukazuje západní systém výroby a spotřeby potravin v kontrastu s příběhem pěstitele, který se rozhodl bojovat proti krizi v zemědělství.

Po projekcích se mohou návštěvníci zapojit do debat s odborníky, mezi kterými bude například Alexander Ač z brněnského Ústavu globální změny Akademie věd a odborníci z olomoucké přírodovědecké fakulty. Zájemci se mohou účastnit i workshopů. Na jednom z nich se naučí připravovat kvašenou zeleninu, tradiční korejskou pochoutku kimči nebo kváskový chléb. Další praktické kurzy budou zaměřené na ekologické praní a přípravu pracího prášku a pěstování rostlin bez zbytečných nákladů.

Festival v Olomouci pořádá nezávislé analytické centrum Glopolis, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21 a studentský spolek Udržitelný Palacký. Podrobné informace o festivalu lze nalézt na stránkách www.potravinyav21.cz.

Napsal(a) ČTK | Foto FB Země na talíři

Komentáře

 

Napište nám

Nejčtenější

  • Devatenáctiletá řidička a dvacetiletý řidič...

  • V železniční stanici v Července srazil...

  • Policie hledá agresivního bývalého...

  • Šimon Pelikán myslí ekologicky, Olopunč bude...

Reklama
 
 

Kam dál?

Policie pátrá po olomoucké seniorce, od včerejšího dne se nevrátila domů

pátek, 6. října 2017, 11:02

Policie od čtvrtka pátrá po olomoucké seniorce Stanislavě Minkovičové, která odešla ze svého bytu a nikdo neví, kde se...

Nepotřebné kostky ze třídy 1. máje našly nové uplatnění. Jsou jimi vydlážděné chodníky na hřbitově

pátek, 6. října 2017, 10:30

Skoro půl kilometru cest na ústředním hřbitově v Neředíně má novou dlažbu. Kostky pocházejí z rekonstrukce třídy 1....

Vyhozené kotě v jednom z kontejnerů ve městě zachránil pracovník olomouckých Technických služeb

čtvrtek, 5. října 2017, 07:21

Čárku za dobrý skutek a zachráněný zvířecí život si může zapsat pracovník Technických služeb města Olomouce, který při...