úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Mentálně postižené klienty Nových Zámků chtějí přestěhovat do nových domů. Objekt půjde do prodeje

Více než 100 milionů korun si vyžádá plánované vybudování nových domů pro klienty sociálního ústavu v Nových Zámcích u Litovle na Olomoucku. Po přestěhování více než 150 žen a mužů s mentálním postižením do nových budov bude prázdný objekt v Nových Zámcích zřejmě nabídnut k prodeji. S jeho dalším využitím už kraj nepočítá, řekl hejtman Ladislav Okleštěk.

„Chceme vytvořit kapacitně menší bydlení, kde se tito lidé naučí samostatnosti a dovednostem tak, aby mohli převzít odpovědnost za svoji domácnost i život a začlenili se do společnosti," zdůvodnil plánovanou investici Okleštěk, podle kterého nové bydlení pro lidi s mentálním postižením bude fungovat jako běžná domácnost.

Nové Zámky jsou malá vesnice u lesa Doubravy na staré cestě z Litovle do Loštic. Klienti z poboček v Nových Zámcích a Litovli by se v příštích letech měli přesunout do nově postavených domů v nedalekém Měrotíně a v Drahanovicích na Olomoucku. Do budoucna se podle Oklešťka plánuje rekonstrukce dalších objektů v Litovli a Července.

„Projekt transformace Nových Zámků je nesmírně náročný, a nejen finančně. Dvě etapy, které teď máme v plánu realizovat, přijdou na více než 100 milionů korun," upozornil hejtmanův náměstek Jiří Zemánek. Olomoucký kraj proto žádá o dotaci z evropských fondů. Pokud bude žádost schválena, tak hejtmanství zaplatí jen zhruba desetinu z celkové částky.

Autoři | Foto By Martin Vavrik (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.