pátek 29. března 2024 Taťána

ČEZ vyhlásil kvůli větru kalamitní stav v sedmi krajích. Krize se má přesunout i na Moravu

Po celém území České republiky řádí od rána silný vítr. Během dopoledne si vyžádal už dva lidské životy. U Starče na Třebíčsku spadl strom na ženu, v Jičíně usmrtil padající strom muže. Od časného rána jsou komplikace na silnicích i železnici. Bez proudu zůstaly statisíce domácností, ČEZ vyhlásil kalamitní stav v sedmi krajích. Hasiči zaznamenali stovky výjezdů k popadaným stromům a strženým střechám. Hlavně na severu Čech stoupají hladiny řek, v některých místech už překročily třetí povodňový stupeň ohrožení. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platí v celé zemi do 19:00.

Kvůli poruchám na vedení vysokého a nízkého napětí platí kalamitní stav pro Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský a Ústecký kraj. ČEZ ale předpokládá, že se problémy postupně přesunou i na severní a střední Moravu. Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví do vedení a ulomené izolátory.

Podle webových stránek Českých drah je kvůli větru přerušen nebo komplikován provoz na desítkách tratí. Cestující musí počítat s dlouhým zpožděním. Například na severu Čech zastavila ráno větrná smršť provoz na devíti tratích, včetně mezinárodní z Děčína do Německa. Zcela přerušen je provoz na koridoru Praha - České Budějovice, vlaky nejezdí ani mezi Benešovem a Táborem.

V Libereckém kraji vystoupala na třetí povodňový stupeň Jizera v Jablonci nad Jizerou na Semilsku a Kamenice v Plavech na Jablonecku. V obcích zatím voda škody nezpůsobila. Třetí povodňový stupeň překročilo také Labe v profilu Vestřev. Srážky ale postupně slábnou a odpoledne by se podle vodohospodářů měla situace stabilizovat.

Problémy jsou také na silnicích. ČHMÚ ve výstraze upozorňoval, že by řidiči neměli vyjíždět, pokud to není bezpodmínečně nutné. Silné poryvy mohou učinit auto neovladatelným. Například v Aši narazilo auto do spadlého stromu.

Právě k vyvráceným stromům a větvím na silnicích nejčastěji vyjíždějí hasiči. V Havlíčkově Brodě spadl strom na budovu psychiatrické nemocnice, nikdo nebyl zraněn. V Pardubicích vítr sroloval střechu na potravinářské škole, stromy zatarasily cestu na křižovatce u univerzity nebo na Hlaváčově ulici, která spojuje centrum s Drážkou a Dubinou.

Kvůli silnému větru dnes zůstane zavřená Zoo Praha. Její ředitel Miroslav Bobek to zdůvodnil možným ohrožením návštěvníků padajícími větvemi a škodami z vichřice. Až do večera zřejmě nebude jezdit kabinová lanovka na Ještěd v Liberci.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.