úterý 16. dubna 2024 Irena

V Olomouci otevře výstava o proluce v Denisově ulici. Ukáže návrhy, jak mohl být prostor využit

Proluka v historickém jádru Olomouce v Denisově ulici se stala hlavním tématem nové výstavy v olomoucké galerii XY. Prázdné místo za dřevěnou ohradou, které je v ulici už od 60. let minulého století, měla vyplnit stavba Středoevropského fóra (SEFO).

Projekt nového moderního kulturního centra nakonec nevznikl, nezískal zhruba půlmiliardovou dotaci z evropských fondů. Výstava představuje řadu dosud nepublikovaných studentských projektů k jeho stavbě. Expozice bude otevřena na Dolním náměstí do začátku prosince. Její součástí bude i veřejná debata o architektonických soutěžích v Česku, informovali pořadatelé výstavy.

„Výstava má dva motivy. Návrh stavby Středoevropského fóra je spojen s návrhem architekta Jana Šépky. My jsme chtěli ukázat, že v rámci studentských prací na Technické univerzitě v Brně i v Liberci vznikla řada studentských prací na toto téma. Představeno je zde zhruba 15 návrhů převážně diplomových projektů," řekl dnes autor výstavy, architekt Tomáš Pejpek.

Druhou rovinou výstavy je podle něj zamyšlení nad otázkou architektonických soutěží. „K výstavě budeme 29. listopadu pořádat dvě besedy. Jedna z nich se bude týkat architektonického soutěžení, budeme řešit, v čem jsou v České republice překážky v tom, aby se více soutěžilo. Například tento návrh stavby fóra, jakkoliv je od velmi renomovaného architekta, nepochází z architektonické soutěže," doplnil Pejpek.

V proluce měla vyrůst kontroverzní stavba, která před lety rozdělovala olomouckou veřejnost hlavně kvůli svému futuristickému vzezření. Za zdmi architektonicky odvážné budovy měla být vystavena moderní výtvarná díla z celé střední Evropy, v zadní části se počítalo se zahradou se sochami i nálezy archeologů a součástí muzea mělo být i mezinárodní badatelské centrum.

Ambiciózní projekt SEFO však od počátku provázela řada komplikací. Kromě majetkoprávních problémů při výkupu pozemků pro novostavbu k nim patřilo i odmítnutí architektonické soutěže ze strany České komory architektů. Muzeum proto zadalo vypracování architektonické studie jako zakázku menšího rozsahu a obrátilo se na architekty Michala Sborwitze a Jana Šépku, s nimiž mělo řadu zkušeností z minulosti z rekonstrukce Muzea moderního umění i Arcidiecézního muzea.

Projekt nakonec neuspěl, protože nesplnil základní podmínky, které byly ve výzvě dány. Vedení Muzea umění v Olomouci ale považuje projekt SEFO z hlediska dalšího rozvoje muzea za naprosto zásadní a dál na něm pracuje.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.