čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoučané věnovali ve sbírce bezdomovcům tunu oblečení

Zhruba tunu oblečení darovali na konci října Olomoučané lidem bez domova při dobročinné sbírce v jednom z nákupních center. Pytle s oblečením nyní poputují do skladů olomoucké charity. Pomohou lidem bez střechy nad hlavou, ale i rodinám ohroženým chudobou.

Lidé podle charitních pracovníků nosili oblečení pro všechna roční období. Do sbírky věnovali zachovalé a kvalitní věci i velké množství dětského oblečení. Nechyběly zimní svršky, ale ani společenské šaty, uvedla tisková mluvčí olomoucké charity Eva Štefková. "Vybrané zimní oblečení použijeme v průběhu následujících zimních měsíců pro lidi bez domova a lidi ohrožené chudobou," řekla.

Další část oděvů, především letní oblečení, uskladní charita ve svém humanitárním šatníku, který slouží potřebným po celý rok. "Další zbylá část šatstva půjde do naší prodejny Samaritán, kde se jedná o prodej takzvaně z druhé ruky. Výtěžek z prodeje je určen na podporu Centra materiální pomoci Charity Olomouc," doplnila Štefková.

Za nepoškozené svrchní oblečení věnované do dobročinné sbírky mohli lidé získat poukázky na nákup. Ve sbírce však lidé pokračovali i poté, co byly poukázky rozebrány. "Lidé chodili se šesti i více kousky, přitom některé věci byly abnormálně krásné a zachovalé. Mnozí se i několikrát vraceli s dalšími kousky, protože jim přišlo smysluplné darovat oblečení pro Charitu," uvedla za pořadatele sbírky Tereza Skoumalová.

Třídění vybraného ošacení podle pořadatelů potvrdilo statistiky, že každý pátý kousek, který si člověk zakoupí, oblékne maximálně jednou nebo vůbec. "Díky této dobročinné akci pomáháme udržovat řetězec recyklace. Ukázalo se, že spousta oděvů, které jsme už stačili roztřídit, je velmi kvalitních, což nás nadále podporuje v myšlence, že má smysl jít cestou, v níž se snažíme dávat věcem novou šanci," uvedla koordinátorka Centra materiální pomoci Charity Olomouc Barbora Cigánková.

V Olomouci žije podle odborníků odhadem 650 bezdomovců. Zhruba polovina z nich je v extrémní nouzi, přespávají venku či v provizorních přístřešcích.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky bezdomovec, charita, pomoc, olomouc, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.