sobota 20. dubna 2024 Marcela

Muzeum bude po čtyřiadvacet hodin nepřetržitě natáčet zvuky z místa, kde stávala olomoucká synagoga

Zástupci Muzea umění v Olomouci budou nepřetržitě 24 hodin natáčet zvuky na místě, kde stávala olomoucká synagoga. Zachycením zvuků chtějí zpřítomnit dnes již neexistující stavbu na Palachově náměstí, která měla pro místní Židy velký význam. Natáčet se začne tento pátek, v den nejdůležitějšího židovského svátku, šabatu. Zapojit se mohou i dobrovolníci, řekl mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal. Projekt je součástí výstavy muzea s názvem Olomoucká synagoga.

Zvuky začnou zástupci muzea pořizovat v pátek v 15:30 a skončí v sobotu v 17:15. „Budeme natáčet zvuky na dnešním Palachově náměstí, kde stával až do roku 1939 překrásný židovský templ. Pokusíme se tak zpřítomnit tuto již neexistující stavbu a zprostředkovat genia loci, ducha tohoto místa, návštěvníkům výstavy Olomoucká synagoga v Arcidiecézním muzeu. Budou si tam moci poslechnout záznam, který pořídíme," uvedl edukátor muzea Marek Šobáň.

Souvislé natáčení potrvá celých 24 hodin, zapojit se mohou i zájemci. „Proto hledáme dobrovolníky, kteří by nám s tím pomohli. Zájemce prosíme, aby se nám dopředu nahlásili e-mailem nebo telefonicky, ve kterou denní nebo noční dobu by se chtěli zúčastnit. Věříme, že tak vznikne nejen zajímavý dokument, ale důležitý je v tomto případě i moment setkávání lidí, což je podstatný účel synagogy. Toto slovo je totiž odvozeno od řeckého synagógé - shromáždění," uvedla edukátorka Hana Lamatová.

Výstavu mapující krásu i tragický osud olomoucké synagogy otevřelo muzeum v polovině října. Synagoga byla postavena v roce 1897 v maursko-byzantském stylu za Terezskou bránou na dnešním Palachově náměstí, nacisté ji vypálili hned v první den okupace. Expozice, která přibližuje také význam židovské komunity v historii města, je přístupná v Arcidiecézním muzeu do 7. ledna příštího roku. Muzeum v souvislosti s výstavou chystá také doprovodné programy.

Autoři | Foto Muzeum umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.