čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Ubytování a občerstvení Zemana a jeho týmu bude stát kraj bezmála 150 tisíc korun

Zhruba 142.000 korun plánuje zaplatit hejtmanství za ubytování a občerstvení prezidenta Miloše Zemana, jeho manželky Ivany a spolupracovníků při třídenní návštěvě Olomouckého kraje, kterou hlava státu zahájí ve středu a ukončí v pátek. Zeman do Olomouckého okraje přijede popáté. Hejtmanství za každou ze čtyř dosavadních návštěv prezidenta zaplatilo vždy několik set tisíc korun.

Prezident bude od úterý se svými spolupracovníky ubytován v NH Hotelu nedaleko centra Olomouce. Zeman a jeho manželka Ivana mají ubytování zdarma. Za devět pokojů pro jeho doprovod, ve kterém bude například kancléř Vratislav Mlynář či mluvčí Jiří Ovčáček, zaplatí Olomoucký kraj celkem 56.700 korun. Dalších zhruba 85.000 korun bude stát občerstvení v NH Hotelu a pronájem zvukové techniky.

Zeman v říjnu zrušil plánovanou cestu do Zlínského kraje, údajně poté, co hejtman Jiří Čunek jeho kanceláři oznámil, že delegaci zaplatí jen oběd či večeři do 30.000 korun. Zlínský kraj stály dosavadní čtyři prezidentovy návštěvy celkem 1,6 milionu korun. Zeman se místo toho rozhodl zamířit do Olomouckého kraje, o čemž prezidentská kancelář informovala hejtmanství.

Ministr zemědělství a krajský zastupitel Marian Jurečka krátce poté požádal olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka, aby krajský úřad ze svého rozpočtu už neplatil plánovanou listopadovou návštěvu prezidenta Zemana v regionu. Okleštěk ale výzvu odmítl a řekl, že výdaje kraje budou tentokrát zřejmě nižší než při předchozích návštěvách.

Prezident Zeman od nástupu do funkce v roce 2013 objíždí pravidelně všechny kraje. Do Olomouckého kraje už zavítal čtyřikrát. První tři návštěvy stály Olomoucký kraj dohromady více než 1,1 milionu korun. Hlavní položku tvořily náklady na občerstvení, které v roce 2014 obnášely 183.201 korun, v roce 2015 to bylo 234.603 korun a loni 256.449 korun.

Také ubytování doprovodu prezidenta a jeho manželky bylo zaplaceno z rozpočtu kraje. Prezident přespal například v olomouckých hotelech Clarion a NH Hotel. Loni hejtmanství za ubytování prezidenta a doprovodu zaplatilo téměř 102.000 Kč. Ubytování členů ochranky uhradila kancelář prezidenta. Zeman do Olomouckého kraje naposledy přijel letos v březnu, výdaje hejtmanství na tuto návštěvu zatím nebyly zveřejněny.

Zeman tento týden postupně navštíví Olomouc, Lipník nad Bečvou na Přerovsku, Mohelnici a Zábřeh na Šumpersku a obec Vápenná na Jesenicku. Prezident má na programu i zastávku v olomoucké mlékárně Olma, která patří do holdingu Agrofert.

Autoři | Foto Jaroslav Pešek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.