čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Voják se léčil ze zranění při střelbách bojových vozidel na Libavé rok a půl, má trvalé následky

Téměř rok a půl se léčil třicetiletý desátník Jiří Fojtík ze svých zranění, která loni v květnu utrpěl při nácviku nočních střeleb bojových vozidel pěchoty ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Přesto mu zůstaly trvalé následky, střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Okolnosti neštěstí si dnes musel znovu vybavit před olomouckým okresním soudem, kde se z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti zodpovídají tři jeho kolegové. Fojtík soudu řekl, že si pamatuje jen to, že začaly střelby. K příčinám tragédie se nechtěl vyjadřovat.

Fojtík patří k 71. mechanizovanému praporu Hranice. V noc, kdy se konalo cvičení, jel v bojovém vozidle pěchoty (BVP), které bylo zasaženo ranou z třicetimilimetrového kanonu druhého transportéru. Uvnitř v té chvíli byla tříčlenná posádka. Zraněni byli dva vojáci, Fojtík bojoval o život. „Seděl jsem na pozici střelec operátor. Pamatuji si, že jsem nasedl do vozidla, že jsme pravděpodobně vystřelili a dál už nic," řekl soudu.

Fojtíkův stav byl po zasažení jeho vozidla kritický. Lékaři tehdy uvedli, že poranění zasáhla oblast břicha a vnitřních orgánů, hrudníku i končetin. „Utrpěl jsem totální amputaci pravého bérce a levé horní končetiny, několikačetné zástřely na zádech, došlo k poškození vnitřních orgánů," uvedl voják. Rehabilitace podle něj trvala do září tohoto roku, poté se uskutečnila poslední operace. Na dotaz soudkyně, jak se mohlo neštěstí stát, neodpověděl. „Moc se k tomu nevracím, je to pro mne jednodušší," uvedl. "Do konce jednání se k tomu nechci vyjadřovat," řekl poté.

Loňské neštěstí se odehrálo kolem 22:00 při nácviku střeleb BVP na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě dál. „Žádný pokyn k zastavení jsme nedostali," uvedl před soudem velitel zasaženého vozidla Lukáš Kadlec. Svou roli hrála omezená viditelnost, ale i zkreslující pohled na takovou vzdálenost z řídící věže. Po zásahu se pozorovatel z věže domníval, že vozidla byla od sebe vzdálena zhruba 20 až 40 metrů.

U soudu vyšlo také najevo, že BVP, které se ve své dráze zdrželo, zasáhlo před tragédií sousední terč. „Čtvrtou a pátou dávku vystřelil na terč dva. Zahlásil jsem, že vede palbu doprava. Řídící střeleb okamžitě zahlásil komunikaci, ať střílí na svůj terč. Vozidlo přestalo střílet, poté se ozval výbuch. Zjistili jsme, že to byla dráha dva," řekl dnes svědek, který byl v pozici pozorovatele na řídící věži.

V případu je obžalován velitel vozidla Marcel Kulišťák, střelec vozidla Luděk Niedermeier a řídící střeleb Zdeněk Havala, který měl na věži střelnice na starost dodržení zásad bezpečnosti. Za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti jim hrozí až čtyři roky vězení. Případ byl dnes znovu odročen. Předvoláni budou mimo jiné znalci z balistiky, kteří se vyjádří i k otázce možného rozptylu střel.

Autoři | Foto Facebook – Armáda České republiky (Czech Army)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.