čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Anonym nařkl děkana přírodovědecké fakulty, že zatajuje psychickou nemoc. Jsou to lži, zní z univerzity

Dnes ráno přišel do redakční pošty Olomoucké Drbny anonymní e-mail podepsaný jako "Skupina Július Šuman". V něm se lze mimo jiné dočíst, že děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, Ivo Frébort, trpí psychickou nemocí, kterou ale zatajuje. Konfrontovali jsme tento dopis s vedením univezity, které tento dopis označilo za čistou lež a vyvrátilo tvrzení, že by Ivo Frébort trpěl vážnou nemocí.

Zde uveřejňujeme dopis doručený redakci dnes v 8:05.


Vážený pane redaktore,

chtěli bychom vás upozornit na soudní řízení ve věci omezení svéprávnosti těžce psychicky nemocného děkana Přírodovědecké fakulty University Palackého v Olomouci, pana Ivo Fréborta,  které je nyní vedeno u Okresního soudu v Olomouci.

Nezbytnou podmínkou pro vykonávání exponované veřejné funkce se zodpovědností za stamilionový rozpočet a stovky zaměstnanců i studentů je, aby se člověk, který ji vykonává, těšil výbornému psychickému stavu a nebyl vydíratelný.

Pan Frébort tuto podmínku nesplňuje, od mládí je postižen závažnou formou schizofrenie a taktéž epilepsie. Psychofarmaka, kterými je dlouhodobě léčen jsou nadto silně návyková a v zásadě tak u pana Fréborta vyvolala určitou formu toxikomanie. Pan Frébort je také pravidelně ústavně hospitalizován - podstupuje intenzivní psychiatrickou léčbu.

V současné době je proti panu Frébortovi vedené výše odkazované soudní řízení, jehož součástí bylo např. jmenování opatrovníka nebo vypracování znaleckého posudku na jeho osobu v oboru psychiatrie znalcem, který se specializuje na problematiku léčení alkoholismu a jiných toxikomanií. Soud také prošetřuje, jak je možné, že pan Frébort je držitel řidičského průkazu, poněvadž člověku s jeho diagnózou neměl být nikdy vydán.

Uvedená fakta jsou zásadní překážkou pro výkon funkce děkana fakulty (psychicky nemocná osoba ji nesmí vykonávat), ale jsou překážkou i pro profesi pedagoga, který pracuje se studenty a současně taktéž překážkou pro práci s nebezpečnými chemikáliemi, ke kterým má pan Frébort po celou dobu jeho akademické kariéry volný přístup. Představuje riziko nejen v době výuky praktických chemických úloh, ale potenciálně i pro široké okolí. Psychicky nemocný člověk totiž nemůže napríklad zajistit dodržení bezpečnostních postupů u probíhajících chemických reakcí, krom toho je epileptický záchvat v prostředí chemické laboratoře nebezpečný sám o sobě. Stejně tak platí, že dávky léčiva u osoby závislé na silných drogách (které se používají při léčbě epilepsie a schizofrenie), by měly být pod přísnou kontrolou ošetřujícího lékaře a pacient by neměl mít jakoukoli možnost vyrobit si tyto drogy sám, toto v případě profesora chemie není splněno.

Děkan Frébort si je plně vědom své diagnózy a drží ji v tajnosti proto, aby mohl i nadále vykonávat profesi chemika, pedagoga a veřejného činitele ve významné vedoucí funkci. Zatajil ji taktiéž před akademickým senátem fakulty, který ho do funkce děkana zvolil. Člověk, který před akademickým senátem zatajuje důležité informace, které mají vliv na chod fakulty, by neměl nikdy vykonávat funkci děkana, který se pravidelně účastní i neveřejných jednání kolegia rektora, respektíve se zúčastňuje rozhodovacího procesu celé University Palackého v Olomouci, jejíž roční rozpočet je v řádu miliard korun. Skutečnost, že pan Frébort svou diagnózu tají, jej činí vydíratelným, což představuje vzhledem k jeho pravomocem děkana značné riziko pro chod celé university.

Skupina Július Schuman


Odpověď z Univerzity Palackého byla rychlá.


„Vedení Univerzity Palackého v Olomouci (UP) ostře odsuzuje anonymní dopis adresovaný dnes ráno členům Akademického senátu UP, členům Správní rady UP a redakcím s předmětem „Omezení svéprávnosti děkana přírodovědecké fakulty v Olomouci“.

Nepravdivé, cíleně zmanipulované a záměrně dezinterpretované informace se ve skutečnosti dotýkají opatrovnického řízení handicapovaného bratra pana prof. Ivo Fréborta, ve kterém byl prof. Frébort soudem ustanoven opatrovníkem, a to jako způsobilá a bezúhonná osoba.

„Veškerá tvrzení jsou lživá. Toto jednání je podle mého názoru protiprávní, proto jsem pověřil svého právního zástupce, aby bezodkladně podal trestní oznámení,“ uvedl děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort.

Nepravdivé informace na adresu děkana Přírodovědecké fakulty UP se objevily v období krátce před děkanskými volbami. Akademický senát Přírodovědecké fakulty UP zvolí děkana pro příští čtyři roky 13. prosince. Stávajícímu děkanovi končí v lednu první funkční období, svoji pozici hodlá obhajovat. Členové akademické obce navrhovali kandidáty na děkana do 10. listopadu, kandidátní listina bude zveřejněna 22. listopadu.

Autor dopisu se navíc pokusil zaštítit skupinou Julius Šuman v nesprávné formulaci podpisu „Skupina Július Schuman“ a z e-mailové adresy julius.schuman@email.cz."


 

Autoři | Foto UPOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.