středa 24. dubna 2024 Jiří

FOTO: U Hálkovy školy byl položen pamětní Kámen zmizelých. Je věnován obětem holokaustu

V úterý 14. listopadu v 10:00 byl před Základní školou Hálkova slavnostně vsazen do chodníku před budovou podlouhlý Kámen Zmizelých, který připomíná památku Židů, kteří zahynuli v koncentračním táboře Terezín.

Deportováno bylo celkem 3508 osob včetně dětí i starých lidí. Zavražděno bylo 3 213. Přežilo jen 295 osob.

„Kámen symbolizuje i skutečnost, že takové násilí a beznaděj by neměly být nikdy zapomenuty. Je to teprve několik desítek let. Děkuji všem, kdo na Kámen zmizelých přispěli," řekl senátor Lumír Kantor, který u pokládky Kamene promluvil. Zúčastnili se i potomci Židů zavražděných při 2. světové válce, žáci školy a také ti, co na vznik Kamene zmizelých přispěli.

„Je to zřejmě poprvé v České republice, kdy se takový velký kámen pokládá. Tento kámen se většinou pokládá před místa, odkud bylo transportováno větší množství lidí nebo zavražděno větší množství lidí," řekl dnes předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek.

Na Kameni stojí: „ODTUD BYLI V ČERVNU A ČERVENCI DEPORTOVÁNI ŽIDÉ ZE SPRÁVNÍCH OKRSKŮ ŽIDOVSKÝCH OBCÍ V HRANICÍCH, KOJETÍNĚ, KROMĚŘÍŽI, LIPNÍKU NAD BEČVOU, LOŠTICÍCH, OLOMOUCI PROSTĚJOVĚ, PŘEROVĚ A TOVAČOVĚ DO TEREZÍNA. VĚTŠINA Z NICH BYLA ZAVRAŽDĚNA VE VYHLAZOVACÍCH A KONCENTRAČNÍCH TÁBORECH BARANOVICI, MALÝ TROSTINEC, OSVĚTIM, RAASIKA, RIGA,SOBIBÓR, TREBLINKA."

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.