úterý 19. března 2024 Josef

Část příspěvku na živobytí se od prosince bude dávat v poukázkách

Lidé, kteří pobírají příspěvek na živobytí přes půl roku, budou od prosince dostávat část dávky v poukázkách. V nich jim úřady práce vydají zhruba třetinu až dvě třetiny částky. Změnu do novely o hmotné nouzi prosadili poslanci. Část dávky ve stravenkách mohly úřady práce poskytovat už nyní, nebylo to ale plošné. Nová pravidla se týkají i lidí s handicapem. Rada postižených to kritizuje.

Poukázky se dají využít na nákup potravin, drogistického zboží a dalších výrobků. Není možné za ně pořídit alkohol a cigarety. V poukázkách lidé od prosince dostanou 35 až 65 procent dávky. Úřad práce dá příjemcům seznam obchodů, které budou tyto stravenky přijímat. Úředníci stanoví také termíny, kdy si lidé budou moci novou formu podpory vyzvednout.

Jak velkou část dávky dostanou lidé v penězích, je podle mluvčího na uvážení pracovníků úřadu práce. Rozhodovat budou podle situace lidí i možnosti využít poukázky v bydlišti. „Větší část dávky vyplacená v poukázkách bude využita tam, kde má pracovník úřadu práce podezření, že příjemce nevyužije příspěvek k jeho účelu, to je k zajištění základních životních potřeb," uvedl mluvčí ministerstva práce Petr Habáň.

Příspěvek na živobytí je dávka pro lidi v hmotné nouzi, odvíjí se od stanoveného životního či existenčního minima. Životní minimum pro samotného člověka činí 3410 korun. U prvního dospělého v domácnosti odpovídá 3140 korunám a u druhého pak 2830 korunám, u dětí podle věku 1740 až 2450 korunám. Existenční minimum dosahuje 2200 korun. Nárok na příspěvek má člověk či rodina, pokud jí po odečtení přiměřených nákladů na bydlení nestačí příjem na živobytí.

Úřady práce letos v září vyplatily 90.700 příspěvků na živobytí. Před rokem jich bylo 119.100. Příjemců tak o čtvrtinu ubylo. Za první tři čtvrtletí výdaje na dávku činily 3,79 miliardy korun. Za stejnou dobu loni se vydalo téměř o miliardu víc. Důvodem poklesu je vyšší zaměstnanost i růst výdělků.

Novela je platí od června. Povinnost vydávat část dávek v poukázkách budou mít úřady od prosince. Ministerstvo práce má k novým pravidlům výhrady. „Při projednávání v Parlamentu jsme upozorňovali na to, že se tato změna dotkne i zdravotně postižených spoluobčanů. Přesto byl návrh přijat," sdělila končící ministryně práce Michaela Marksová.

Podle šéfa Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy se změna dotkne asi 800 lidí s handicapem, kteří pobývají v ústavech. „Dostanou příspěvek v poukázkách, které nebudou mít jak utratit. Smůlu mají i ti, kteří žijí doma. Poukázky tak asi využijí jejich příbuzní," řekl Krása.

Pokud ministryně podle šéfa rady o problému věděla, měla tento poslanecký návrh s povinným vydáváním části dávky ve stravenkách ve Sněmovně zastavit. „Měli (vládní zákonodárci) sílu tomu zabránit. Populisticky se všude křičí, že všichni kradou a podvádějí. Podle odhadů se zneužívají ale asi dvě až tři procenta dávek, tomu však nikdy nezabráníte. Těch, kterých se úprava měla týkat, se to nedotkne. Dopadne to ale na všechny ostatní," dodal Krása. Změna je možná jen v případné příští novele zákona o hmotné nouzi.

Autoři | Foto Google Maps

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.