pátek 29. března 2024 Taťána

Záchodová stolička štokrle mění způsob, jakým Češi chodí na záchod

Cílem projektu štokrle je naučit lidi chodit na záchod ve dřepu. Podle autorů projektu je tato poloha pro člověka pohodlnější, rychlejší a také zdravější. Zdravotní benefity stoličky k záchodu potvrdili i nezávislí specialisté a vědecké studie.

Při vyprazdňovaní stolice – defekaci - je velmi důležité zaujetí správné polohy, kdy kyčelní kloub svírá nejlépe pětatřicet stupňů s osou těla, což při sezení na klasickém WC není umožněno. Tato nepřirozená poloha pak vede k poruchám vyprazdňování,“ vysvětluje gastroenteroložka Miluše Merlíčková z hodonínské nemocnice. Jinak je tomu ale právě při použití záchodové stoličky. „Při použití štokrle se napřímí anorektální úhel, řádně se otevře rektální kanál a dojde k vyprázdnění. Pomůcka je vhodná ke každodennímu použití, jak v rámci prevenci tak i při léčbě již vzniklých poruch vyprazdňování,“ upřesňuje gastroenteroložka.

Tvůrci štokrle jsou Pavel Čučka a Vojtěch Krajsa, kamarádi z vysoké školy. Impulzem pro vznik záchodové stoličky byla Crohnova choroba, kterou trpí jeden z nich. „Kvůli mé nemoci jsem trávil velké množství času na záchodě, přirozeně jsem zkoušel různé věci a po nějaké době jsem začal na záchodě dřepět. Hledali jsme způsob, jak zachovat komfort záchodu a zároveň dostat tělo do polohy dřepu. Výsledkem je štokrle,” řekl Vojtěch Krajsa.

Přirozeným způsobem vykonávání potřeby daným evolucí člověka je poloha ve dřepu. Až s rozvojem civilizace jsme u toho začali sedět jako na židli. U nás se produkty ze zahraničí neuchytili. Chtěli jsme proto toto téma zpopularizovat a dát lidem možnost se přirozeně a zdravě vyprazdňovat pomocí českého produktu, který nevypadá jako nemocniční vybavení,” doplnil Pavel Čučka.

Dřevěná stolička štokrle je vyráběna v České republice a na její výrobě se podílí lidé s postižením z truhlářské dílny organizace Ramus. Štokrle je momentálně k zakoupení na crowfundingovém portálu HitHit.com, kde se do této chvíli povedlo vybrat už více než 340 tisíc korun.

Autoři

Štítky štokrle, stolička, vyprázdňování, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.