čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Pokud by měl zvukař z Lipníku dostat pokutu za rušení návštěvy Zemana, je rozhodnutý ji nezaplatit

Případnou pokutu udělenou za rušení shromáždění v Lipníku nad Bečvou kvůli pouštění písně při mítinku prezidenta Miloše Zemana Jaroslav Hensl platit nehodlá. Rozhodl se tak nejen na základě podpory lidí z celé republiky, ale především kvůli svému přesvědčení, že se ničeho podobného nedopustil. Proti zvukaři nakonec zakročila policie, podle policejního prezidia oprávněně a v souladu s předpisy. Organizátoři protestu s tím však nesouhlasí, podali stížnost ombudsmance kvůli prověření jejich postupu.

Policie už dříve uvedla, že se Hensl hlasitým pouštěním písně Modlitba pro Martu dopustil přestupku proti právu shromažďovacímu, za což mu hrozí pokuta až 15.000 korun. „Pokud bych dostal pokutu za to, že jsem rušil nebo zabraňoval shromáždění, budu se proti tomu bránit. Nechci platit pokutu za něco, co jsem neudělal. Ten způsob vyjádření byl mírumilovný a poměrně klidný, nemyslím, že bych nějak mítink narušoval," řekl zvukař Jaroslav Hensl s tím, že zaplacením pokuty by vlastně svou vinu přiznal. Bránit se pak hodlá případným odvoláním či jinou právní cestou.

Kvůli incidentu, který skončil u přestupkové komise radnice v Lipníku nad Bečvou, se na podporu jednapadesátiletého Jaroslava Hensla vzedmula vlna podpory. „Podporu mám velkou. Lidé mi nabízeli podporu v tom, že pokud bych musel platit pokutu, tak mi v tom pomůžou. Hodně lidí zastává stanovisko, že jsme pouze vyjadřovali svůj názor a nemělo by tomu být státní mocí a zastrašováním bráněno. Když se někdo chce vyjádřit, v rámci slušných forem a chování, ať se vyjádří," doplnil Hensl.

Zvukaři nabídl pomoc například kandidát na prezidenta Michal Horáček, podpořila jej i senátorka Jitka Seitlová, právní pomoc mu nabídl advokát a bývalý politik Jan Kalvoda. Zvukaře zastupuje známý advokát Jiří Novák, doplnil Hensl.

Proti zvukaři nakonec zakročili policisté, kteří jej donutili skladbu vypnout a odvedli ho na policejní služebnu. Postup policie vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Podle prezidia byl zákrok policistů oprávněný a v souladu s platnými právními předpisy. Organizátoři protestu se však obrátili na ombudsmanku Annu Šabatovou, aby to prověřila. „Domníváme se, že zásah byl nepřiměřený, vykazoval známky zbytečného zastrašování a neodpovídal principům demokratického právního státu," stojí v žádosti, kterou má k dispozici.

Incident se odehrál na náměstí v Lipníku nad Bečvou 8. listopadu, kdy několik desítek lidí nevoli vůči prezidentovi vyjadřovali s červenými kartami nad hlavou. Hensl skladbu pouštěl z okna v prvním patře domu na náměstí. Policisté dříve uvedli, že Hensl bránil shromáždění nepřístojným chováním, když rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění. Organizátoři se bránili, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem.

Autoři | Foto Michael Daněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.