pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Sloup Nejsvětější Trojice si vezmou příští rok do parády restaurátoři, projde očistou

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, který je již 17 let zapsán na seznamu UNESCO, čeká příští rok odborná údržba. Restaurátoři se budou muset zaměřit také na jeho čtyři sochy, na nichž se vyskytly praskliny, řekl mluvčí olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu Vlastimil Staněk. Naposledy památka prošla očistou před 11 lety. Sloup zapsaný na světovém prestižním seznamu památek je v Olomouci magnetem především pro turisty z Asie, svědčí o tom i jejich rostoucí návštěvnost.

„Poslední velká obnova byla ukončena v roce 2001, v roce 2006 proběhla malá údržba - oprava tmelů a suché čištění. Pro rok 2018 se plánuje údržbový zásah, jako je čištění a podobně. V dohledné době je třeba zásahu na čtyřech sochách, které vykazují lokální poruchy, jež vyžadují restaurování," uvedl Staněk.

Problémy s prasklinami jsou podle něj patrné nyní u čtyř soch této barokní památky - jde o plintus (sloupovou patku) u svaté Anny, osazení atributu u sochy svatého Jáchyma, pravou paži sochy svatého Metoděje a osazení atributu u svatého Jeronýma. „Město Olomouc připravuje jak údržbu, tak plánuje zásah k odstranění poškození na čtyřech sochách," doplnil Staněk. Podotkl, že náklady zatím nejsou vyčísleny.

Při poslední údržbě v roce 2006 sundali odborníci ze sloupu několik kilogramů holubího trusu. Práce tehdy olomouckou radnici stály 50.000 korun. Poslední velká obnova barokního sousoší trvala téměř rok a půl a byla dokončena v roce 2001; stála téměř 17 milionů korun. Odborníci mimo jiné sejmuli ze sloupu sochy, které byly v havarijním stavu. Na sousoší tehdy pracovala stovka lidí. Restauraci 35 metrů vysokého sloupu považovali tehdy odborníci za jednu z nejrozsáhlejších prací v ČR.

Sloup byl zapsán na seznam světového kulturního a přírodního dědictví jako desátá česká památka v listopadu 2000. Podle zástupců radnice je sousoší díky tomuto zařazení magnetem převážně pro asijské skupiny turistů, kteří by Olomouc jinak nenavštívili. „Právě to, že je Olomouc v UNESCO, jí dává atraktivnost pro tento typ návštěvníků. Jedná se o turisty z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje. Počet turistů hlavně z Jižní Koreje a i Číny dlouhodobě narůstá," řekla mluvčí radnice Radka Štědrá.

Potvrzují to i statistiky města. „Za první pololetí 2017 město Olomouc zaznamenalo více než 200% nárůst ubytovaných hostů z Číny a pětinásobně se taktéž zvýšil příjezd turistů z Jižní Koreje," uvedla Štědrá. Právě turisté z Jižní Koreje se letos mezi zahraničními návštěvníky dostali početně překvapivě na šesté místo za Slováky, Němce, Rusy, Poláky a Rakušany.

Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Barokní sloup byl postaven v letech 1716 až 1754.

Autoři | Foto By Ben Skála, Benfoto (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.