pátek 29. března 2024 Taťána

Poškozené stromy v olomouckých parcích nahradí nové dřeviny

Příští rok projdou olomoucké parky proměnou. Pracovníci Výstaviště Flora vykácí staré nebo nemocné stromy a místo nich vysadí nové. Ozdraví tak více než sto let staré porosty.

Několik desítek starých a poškozených stromů odstraní do začátku příštího roku pracovníci Výstaviště Flora v rozlehlých parcích, které lemují historické centrum Olomouce. Zároveň vysází v parcích nové dřeviny, sdělil dnes provozní náměstek pro zahradnickou činnost společnosti Výstaviště Flora Zdeněk Šup.

Pokáceny budou podle Šupa především jehličnany, které poškodilo sucho a kůrovec. Jehličnany rostou v parcích od 70. let minulého století, kdy tam byly ponechány po výstavách či krátkodobých expozicích. "Byly většinou vysazeny na nevhodná místa v hustém zápoji a dnes jsou již vyvětvené, znehodnocené a neperspektivní. S ohledem na druhovou skladbu se do parků, které byly historicky založeny jako listnaté, nehodí," uvedl Šup.

Pracovníci výstaviště pokácí většinou dřeviny s obvodem kmene do 80 centimetrů, k jejichž odstranění není nutné povolení. "Jde o standardní pěstební opatření, bez kterého by se parky staly džunglí. Ve všech sadech pod naší správou probírkové kácení již probíhalo v zimním období uplynulých dvou let," dodal Šup.

Podle architekta Radka Pavlačky ze společnosti Zahrada Olomouc, která dohlíží na údržbu parků, plánované kácení nemocných stromů má pomoci ozdravit více než sto let staré porosty. Zároveň bude založena mladá generace dřevin. "Vzniknou v porostech místa s dostatečným osluněním, aby se zde mohly nasadit nové stromy, které budou postupně nahrazovat umírající generaci," řekl.

Autoři | Foto wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.