čtvrtek 28. března 2024 Soňa

U adolescentů se zvyšuje agresivita, říkají psychologové z olomoucké univerzity

Agresivita se u dospívajících zvyšuje v závislost na hrách i sociálních sítích. Vyplývá to z letošního výzkumu psychologů Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Výzkum probíhal na vzorku 2300 náhodně vybraných žáků víceletých gymnázií a druhého stupně základních škol ve věku 11 až 15 let. Výsledky porovnali se stejnou studií před třemi lety, informovali zástupci univerzity. Rizikovějšími se podle nich stávají hlavně studentky gymnázií, kde vidí podceňování prevence. „Děti a mládež dnes méně experimentují s tabákem, alkoholem i marihuanou než před třemi lety. Naopak varovně se zvýšilo jejich delikventní chování a šikana. Řada z nich má zkušenost s krádežemi, problémy s policií i agresí. Jestliže dříve mládež více chodila například do parku, tam kouřila a pila, dnes zůstává doma a svůj čas tráví na internetu. Více bychom se tedy měli zaměřit na vztahy než na užívání," uvedl vedoucí projektu Martin Dolejš z katedry psychologie.

Shodný výzkum včetně metody sběru a zpracování dat provedli odborníci v roce 2014. S odstupem tří let zjistili, že roste zkušenost s krádežemi či delikvencí u chlapců a dívek z víceletých gymnázií, naopak klesá zkoušení tabáku, alkoholu či marihuany u dívek a chlapců ze základních škol a u dívek z víceletých gymnázií. Z výzkumu vyplývá, že se dívky, a hlavně ty z víceletých gymnázií, stávají rizikovějšími.

Například 41,6 procent gymnazistek přiznalo, že někdy zfalšovaly podpis rodičů, více než 24 procent něco ukradlo, téměř 12 procent studentek poškodilo cizí majetek pro zábavu a záškoláctví přiznalo sedm procent. Z výzkumu ale také vyplynulo, že téměř 12 procent bylo za poslední měsíc středem hrubých urážek od spolužáků a téměř deseti procentům spolužáci za poslední měsíc ublížili.

Ve všech rizikových aktivitách se podle odborníků objevuje u žáků impulzivita. Upozorňují, že když jedenáctiletý žák vykazuje velkou míru impulzivity, lze očekávat, že zhruba za tři roky vystoupí na povrch jeho rizikové chování. Takový žák může mít podle nich problém se záškoláctvím i s omamnými látkami. „Samozřejmě to neplatí všeobecně. Impulzivitu lze například vybít ve sportu. Proto je důležitá prevence, práce s mládeží. Je důležité zavčas zjistit, k čemu žáci inklinují a impulzivitu redukovat," uvedl Dolejš.

Podle odborníků se prevence v dnešní době podceňuje hlavně na gymnáziích, což odrážejí i výsledky výzkumu. „Poukazují na to, že možná prevence je na gymnáziích podceňovaná, protože se obecně myslí, že se jedná o výběrové školy," varují psychologové.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.