sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoucká charita připraví Štědrý večer pro bezdomovce. Navaří přes tři sta porcí štědrovečerní večeře

Zájem o přespání v noclehárnách Charity Olomouc převyšuje v zimním období nabídku volných lůžek. Středisko Samaritán otevřelo v nízkoprahovém denním centru noční provoz. S blížícími se vánočními svátky zároveň probíhají přípravy na Štědrý den. Charita zve každoročně ke štědrovečerní večeři na tři stovky lidí bez domova. V denním centru se večeře účastní kolem 220 lidí žijících na ulici, pro dalších asi 60 lidí v azylových domech je kromě večeře připraven i štědrovečerní program. Charita počítá s přípravou až 315 porcí řízků a bramborového salátu.

S příchodem chladného zimního počasí každoročně vzroste počet lidí bez domova, kteří žádají o přespání v charitních noclehárnách. „Už v říjnu a listopadu jsme evidovali kolem 50 lidí, kteří se z kapacitních důvodů nedostali na noclehárnu. Noční provoz jsme tak v nízkoprahovém denním centru letos zahájili už 23. listopadu,“ sdělila Iveta Kráčmarová, koordinátorka charitních nocleháren. Lidé, pro které již není místo na noclehárně, zde mohou přečkat noc ve vytápěné místnosti, k dispozici mají teplý čaj pro zahřátí, mikrovlnku, mohou se osprchovat.

V terénu není situace o nic jednodušší. Terénní pracovníci s příchodem zimy navíc objíždějí i lokality, kam běžně nechodí, aby zjistili, jak jsou na tom lidé přebývající pod provizorními přístřešky či ve stanech. „Zaměřujeme se hlavně na osoby se zdravotním problémem, protože zima se vždy projeví na jejich zdraví – jejich životy jsou ohroženy. Snažíme se je motivovat, aby řešili svůj zdravotní stav včetně sociální situace," nastínila situaci koordinátorka terénního programu Veronika Machálková.

V azylových domech již probíhají předvánoční přípravy. „Máme napečeno linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky, kokosky. Před samotným Štědrým dnem navštěvujeme klienty v azylových bytech, rozdáváme jim vánoční balíčky a vánočky s pozváním na společný štědrovečerní program,“ přiblížila Kamila Drtilová, sociální pracovnice střediska Samaritán. Nadílku v podobě vánočních balíčků obdrží na Štědrý den i všichni klienti nízkoprahového denního centra, pro které je zároveň připraven namísto obvyklé denní polévky štědrovečerní slavnostní chod a na Boží hod teplý kabanos s chlebem a hořčicí.

I v letošním roce proběhne tradiční setkání klientů azylových domů s arcibiskupem Janem Graubnerem u „vánoční“ polévky. Klienty dále čeká společná prohlídka některého z olomouckých kostelů a společná štědrovečerní večeře na Wurmově 5. „Celkový maximální počet klientů na azylových domech a azylových bytech je 63 osob. Ne všichni však využijí nabídky strávit Štědrý den společně. Předběžně počítáme s účastí asi 25 lidí,“ upřesnila Kamila Drtilová. Veškerý program pro klienty azylového domu je ryze domácího a soukromého charakteru.

Tisková zpráva | Foto Jindřich Štreit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.