čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Už za dva týdny se bude konat tříkrálová sbírka. Koledníci dostanou požehnání v katedrále sv. Václava

Už za dva týdny je budeme potkávat v ulicích našich vesnic a měst. Před tím však, než se vydají šířit poselství o narození Spasitele a koledovat ve prospěch potřebných, přijmou tříkráloví koledníci Arcidiecéze olomoucké biskupské požehnání. Slavnostní mše svatá se uskuteční v katedrále sv. Václava v sobotu 30. prosince v 10:00 hodin. Charita Olomouc přichystala pro tříkrálové dobrovolníky z blízka i z daleka bohatý doprovodný kulturní program.

Stejně jako dávní mudrci z Východu, vydají se začátkem ledna malí i velcí koledníci do ulic s radostnou zvěstí, že Bůh je uprostřed nás. Připomenou, že Syn Boží přišel na svět, ne aby si nechal sloužit, ale aby sloužil a prokazoval dobrodiní. Pod klenbou katedrály sv. Václava udělí koledníkům požehnání na cestu nově vysvěcený biskup Josef Nuzík. „Počítáme s účastí kolem čtyř stovek návštěvníků. Hlásí se nám koledníci z Hranicka, Kojetínska, ale i Zlínska, Valašska a Jižní Moravy,“ sděluje Vojtěch Petroš, asistent ředitelky Charity Olomouc.

Pro tříkrálové dobrovolníky je připraven v odpoledních hodinách navazující doprovodný program v podobě prohlídky Arcibiskupského paláce a Vlastivědného muzea v Olomouci. „Na oběd zveme dobrovolníky do našich kaváren Bistré krávy a Betreky na poctivou domácí zelňačku a české buchty, které upečou dobrovolnice ze svatokopecké farnosti,“ přiblížila koordinátorka akce za olomouckou Charitu Jana Březinová.

Myšlenku uskutečnit dobročinnou sbírku poprvé vyslovil před osmnácti léty právě olomoucký arcibiskup Jan Graubner a k účasti vyzval Charity v olomoucké arcidiecézi. V roce 2000 se konal tzv. „nultý ročník“ Tříkrálové sbírky a již tehdy se zapojily desítky dospělých a dětí. Dnes jsou to tisíce dobrovolníků po celé České republice, kteří u prahů domácností, v ulicích i na náměstích předávají poselství o narození Božího syna a prosí ve prospěch těch, kteří si neumí sami pomoci. V letošním roce oslaví Tříkrálová sbírka osmnácté narozeniny.

Významné městské instituce navštíví koledníci olomoucké Charity za doprovodu muzikantů z Konzervatoře Evangelické akademie v Olomouci v pátek 5. ledna 2018.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.