pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoučané si za teplo, vodu nebo odvoz odpadu příští rok nepřiplatí

Lidé v Olomouckém kraji nebudou příští rok platit víc peněz za služby, jako je například dodávka tepla, pitné vody či odvoz odpadků. Ceny těchto služeb zpravidla zůstanou na letošní úrovni, za tepelnou energii pak lidé mnohde zaplatí méně peněz, řekli zástupci radnic a distributorů.

Ceny tepla příští rok klesnou například v Prostějově, a to z letošních 544 korun za gigajoule na 481 korun za gigajoule. Jednatel společnosti Domovní správa Vladimír Průša řekl, že za poslední tři roky se cena tepla v Prostějově snížila o více než 25 procent.

„Tohoto snížení se nám podařilo dosáhnout nejen příznivým vývojem cen plynu, ale především vybudováním kogeneračních jednotek na čtyřech největších kotelnách, které garantují příznivé ceny i do budoucna," uvedl Průša. Domácnosti tak za teplo ušetří několik tisíc korun.

Méně peněz za teplo příští rok zaplatí také obyvatelé Jeseníku a Šumperku, které tepelnou energií zásobuje společnost Sateza. V Jeseníku cena gigajoule tepelné energie včetně DPH klesne z letošních 590 korun na 560 korun a v Šumperku z 564 korun na 545 korun.

V Olomouci nezdraží příští rok nájemné v obecních bytech ani pitná voda. Na fixaci cen vodného a stočného na letošní úrovni se dohodla radnice s Moravskou vodárenskou, která ve městě provozuje vodohospodářskou infrastrukturu.

„Olomoučané se tak v roce 2018 vyhnou nárůstu vodného a stočného o 2,5 procenta, které by přišlo, kdyby nebyla dohoda uzavřena. Cena tak zůstane na úrovni letošního roku ve výši 72,41 koruny za metr krychlový bez DPH, což je ještě o 1,1 procenta méně, než tomu bylo v roce 2016," řekl primátorův náměstek Filip Žáček.

Ve velkých městech Olomouckého kraje příští rok nebude zvýšen ani poplatek za odpad. Obyvatelé Přerova v roce 2018 za odvoz odpadu zaplatí 650 korun, což je stejná částka jako v letech 2013 až 2017. Náklady na likvidaci odpadu jsou ale v Přerově vyšší a rozdíl 6,3 milionu korun doplatí město. Zvýšit poplatek za odpad neplánuje ani radnice v Olomouci, kde by měl zůstat na letošních 660 korunách za osobu. Návrh vyhlášky příští týden projedná zastupitelstvo. Poplatek za komunální odpad radnice v Olomouci naposledy zvýšila v roce 2013 po devíti letech. Dříve platili obyvatelé Olomouce 492 korun. Město systém sběru a svozu odpadu ročně dotuje zhruba pěti miliony korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.