pátek 29. března 2024 Taťána

Betlémské světlo rozdají skauti a skautky v Olomouci na Štědrý den

Skauti a skautky Betlémské světlo přivezli z Vídně a to nyní putuje do všech koutů republiky. V Olomouci si pro Betlémské světlo můžete zajít 24. prosince od devíti do patnácti hodin.

Betlémské světlo je symbolem míru, přátelství a klidu a jsem rád, že právě toto poselství mohou skautky a skauti každoročně o Vánocích přinášet lidem do jejich domovů,“ popisuje smysl akce Josef Výprachtický, starosta Junáka – českého skauta.

Na mnoha místních akcích si jej budou moci lidé připálit a odnést do svých domovů. V Olomouci jej skauti veřejnosti nabídnou v sobotu 24. prosince. Betlémské světlo tradičně vyzvednout od skautů a skautek od 9.00 do 15.00 na náměstí přímo u Sloupu Nejsvětější Trojice.

Odpálení svíčky nabídnou lidem i skauti v okolních obcích. Místní akce či přímo roznášení světla se koná ve Městě Libavá, Velké Bystřici, Velkém Týnci, Doloplazích nebo Velkém Újezdě. Plamének zazáří také v poutním kostele ve Staré Vodě u Libavé.

Betlémské světlo do Česka skauti přiváží již po dvacáté deváté. Myšlenka vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do desítek zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do tehdejšího Československa se Betlémské světlo dostalo až po pádu komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Informace o Betlémském světle najdete zde.

Autoři | Tisková zpráva | Foto Junák–český skaut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.